Oko 30 hiljada maturanata danas je od 10 časova u 101. centru na Kosovu polagalo državni test mature. Za maturante prizrenske opštine u nastavi na bosanskom i turskom jeziku test je održan u Osnovnoj školi "Lek Dukagjini".

Na testu je bilo 100 pitanja koje je pripremila komisije ministarstva obrazovanja a za uspješan test trebalo je odgovoriti na najmanje 50 posto postavljenih pitanja. Ove su godine po prvi put test polagali i maturanti u nastavi na srpskom jeziku.

Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži je, između ostalih, posjetio i osnovnu školu “Lek Dukagjini“u Prizrenu. On je poželeo puno sreće svim učenicima u rješavanju testa i poželjeo sve najbolje svima koji nastave školovanje na fakultetima širom Kosova ili u inostranstvu.

“Želim prije svega istaći da je ovo ispit vaše zrelosti i da je ovo vaša prekretnica u životu. Svima vama želim puno sreće, želim da položite ovaj test znanja, upišete vaše željene fakultete a kasnije to znanje primjenite u vašem budućem zapošljenju. Vjerujem da ste jaki u znanju jer ni jedna država pa ni Kosovo bez znanja ne može ići napred. Nacionalne zajednice Bošnjaka i Turaka kao i Albanaca kao većinske zajednice vjerujem da će postići rezultate koje će nas povesti u Evropu, obratio se maturantima Usmen Baldži.

Baldži je za naš portal je istakao da je današnji dan veoma značajan u životima srednjoškolaca jer se danas polaže važan test. Oni koji budu položili danas dobiće diplome i imaće pravo konkurisati na željenim fakultetima.

“Želeo bih da istaknem da je i dijaspora upoznata sa ovim testovima kao i reformom školstva na Kosovu jer se tako naši učenici približavaju standardima Evropske Unije. Svim tim konvencijama, poput Bolonjske, treba pridodati naše školstvo jer će po rangu biti isti - naš učenik u Prizrenu i učenik u Hanoveru. Trebam još reći da republika Kosovo svojim obrazovanjem diže svoje kvalitete i u bliskoj budućnosti, kako rekoh, bićemo u rangu sa srednjoškolcima ne samo u regionu već i u Evropi. Svima onima u dijaspori želim sve najbolje jer su to naši ljudi koji su, prije svega zbog ekonomskih i drugih situacija napustili svoj rodni kraj, ovim putem im šaljem puno selama i za kraj razgovora želim istaći da će oni  koji budu dolazili ovog ljeta ovdje naći, zajedno sa nama, jedno blagostanje i dobru situaciju ne samo u školstvu već uopšte, u Župi, Gori, Podgori, Prizrenu, rekao je Baldži.

Regionalni inspektor za obrazovanje Hajrula Birdaini je takođe istakao važnost ovog testa.

“Što se tiče bošnjačke nacionalne zajednice ovdje je u klupama 172 učenika iz svih srednjih škola u Prizrenu, medicinske, gimnazije, ekonomske i tehničke kao i učenici koji su polagali neformalnu nastavu. Rezultati testa, po našim planovima, biće istaknuti 12 juna uz nadu da će za sve učenike biti uspješan a eventualno oni koji ne budu prošli ovaj test popravni ispit će biti realizovan 31. avgusta. Želja mi je da svi maturanti budu danas uspješni na testu jer su oni budućnost našeg školstva na Kosovu, rekao je Birdaini.

Priredio: Vinetu Ganić