Nastavno osoblje sa Kosova odgovoriće premijeru Hashimu Thaçiju ukoliko ne realizuje obećanje o povećanju plata za 50 posto. Za realizaciju ovog obećanja datog prije decembarskih izbora, i poslije izbora, Nezavisna Unija Sindikata obrazovanja, nauke i kulture (SBASHK) je postavila rok, koji je smanjio napetost situacije u obrazovanju od prije par dana.

Generalno vijeće SBASHK-a je konstatovalo da se među nastavnicima na Kosovu osjeća zategnuta atmosfera i frustracija u isčekivanju objelodanjivanja sporazuma Vlade o povećanju plata, prema sporazumu od 6. januara 2011. godine.

Ovo vijeće je predložilo institucijama Kosova da odobravanjem budžeta otpočne isplata zaostale sume od januara, a što se tiče plata za mjesec mart, da one budu isplaćene sa povećanjem prema sporazumu.

Ukoliko se ovo ne realizuje, SBASHK je odlučio da od 11. aprila počne sa reagovanjem i sindikalnim masama.

Vođa SBASHK-a, Ali Shabanaj je za "Zëri" rekao da se za sada uspjela umanjiti napetost situacije u obrazovanju, poslije sastanaka SBASHK-a sa dužnosnicima Vlade. On je izjavio da je ovu poruku proslijedio svim filijalama sindikata u opštinama, a preko njih i nastavnom osoblju.

"Situacija se stabilizovala za sada i mi smo optimisti da će se obećanja Vlade ispuniti. I Ministarstvo Prosvjete kao i Ekonomije i Finansija, tokom kontakata koje smo imali, izrazili su stav o sprovođenju odluke u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom".

S druge strane, Shabanaj je izjavio da neispunjenje obećanja datog od strane Vlade može dovesti do posljedica u obrazovanju, jer prema njegovim riječima, nastavnici neće prihvatiti da prime platu bez povećanja. Prema njemu, rok do 11. aprila koji je Generalno Vijeće SBASHK-a dalo je pomoglo Vladi, pošto od 4. do 11. aprila je proljećni raspust, vrijeme kada su nastavnici na odmoru i ne mogu izraziti svoje nezadovoljstvo.