Od oko dvije hiljade učitelja, nastavnika i profesora u prizrenskoj opštini njih 623, među njima i jedan broj u nastavi na bosanskom, su bez nostrifikovanih diploma. Mnogi decenijama tako rade i sa rješenjima koji nemaju ni valjanog pečata. Zato su u Opštinskom direktorijatu za obrazovanje odlučni da ovo pitanje riješe jednom za uvijek.


Vršilac dužnosti direktora Opštinskog direktorijata za obrazovanje Nexhad Çoçaj kaže da će oni istrajati u namjeri da jednom za uvijek rijese ovo pitanje. Svi oni koji su bez diploma, računajući i ne nostrifikovanih, moraju na provjeru a ako se utvrde neke neregularnosti neće biti uključeni u vaspitno-obrazovni proces.

“Sve diplome koje su dobijene van Republike Kosova treba da se verifikuju. Svim fakultetima poslaćemo zvanične dopise preko našeg Ministarstva za obarzovanje, nauku i tehnoilogiju kako bi smo znali da li su te diplome validne ili ne”

Çoçaj kaže da će ići na sve fakultete počevsi od Sarajeva, Novog Pazara i ostalih univerzitetskih centara i tražiti da potvrde koliko su ta rješenja ili diplome validne” – tvrdi on, dodajući da se sve ovo radi “u interesu učenika, ali i onih koji imaju validne diplome a čekaju na posao”.

Zapošljeni u nastavi na bosanskom jeziku podržavaju akciju opštinskog direktorijata vjerujući da će se ovo pitanje rješiti jednom za svagda.

"Prošlo je više od 11 godina i vrijeme je da se ovo riješi. Podržavam zato nastojanje nadliježnih u direktorijatu da riješe ovo pitanje. Oni koji nemaju odgovarajuću diplomu ili im rješenje nije validno treba da sami odluče kako će dalje. Mislim da je to u interesu učenika, ali i onih koji imaju diplome a ne mogu da rade", kaze Ikmet Bajšini, nastavnik geografije u osnovnoj školi "Prizrenska liga".

"Dobro je što to radi direktorijat. Znam, međutim, mnogo naših Bošnjaka koju su posljednjih godina završili fakultete van Kosova, ali im diplome nisu nostrifikovane. Obijali su i obijaju sve pragove, ali od toga ništa. Oni koji su nadliježni za ovaj posao ili ne rade svoj posao kako valja ili ne mogu da stignu", misljenja je Rajma Sagdati, nastavnica matematike u istoj ovoj školi.