Britanski nedjeljnik “Times Higher Education” (THE) objavio je u saradnji sa agencijom “Thomson Reuters” rang listu od 200 najboljih univerziteta na svijetu koju predvodi američki Harvard, a za njim slijede još četiri visokoškolske institucije iz SAD - Institut tehnologije u Kaliforniji, Institut tehnologije u Masačusetsu, Stenford i Prinston.

Prestižni britanski univerziteti Cambridge i Oxford zauzeli su tek šesto i sedmo mjesto ove liste. Među prvih 30, od univerziteta iz kontinentalne Evrope, našao se samo Švajcarski federalni institut tehnologije na 15. mestu. Elitni svjetski univerziteti najbliži nama su austrijski, u Beču i Insbruku.

Po zemljama najviše prestižnih univerziteta imaju SAD - 72, a sledi Velika Britanija sa 29, Njemačka sa 14 i Holandija sa deset univerziteta. Sve ostale zemlje imaju jednocifren broj visokoškolskih institucija na ovoj listi. Kanada ima devet, Australija sedam, a potom slijede Kina, Švedska i Švicarska sa po šest.

U Japanu je pet univerziteta sa ove liste, u Francuskoj, Hong Kongu, Južnoj Koreji i na Tajvanu po četiri. Austrija, Belgija, Danska, Irska, Singapur, Španija i Turska imaju po dva predstavnika, a Egipat, Finska, Novi Zeland, Norveška i Južna Afrika po jedan univerzitet na ovoj listi.