Svečanim otvaranjem još jedne školske zgrade u okviru osnovne škole “Abdyl Frasheri” u Prizrenu u naselju Ortakol stvoreni su uslovi za rad u dvije smjene umjesto dosadašnjih tri u najvećoj školi prizrenske opštine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi, ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Enver Hoxhaj, gradonačelnik Prizrena Ramadan Muja sa saradnicima kao i mnogi zvaničnici iz ministarstva obrazovanja Kosova i direktorijata za obrazovanje u Prizrenu.

Govoreći o značaju izgradnje škole predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je rekao da Prizrena polako ali sigurno postaje univerzitetski centar s time što će od ove akademske godine biti otvoren novi javni univerzitet u kojoj će nastavu pohađati preko 1200 studenata.

Ministar obrazovanja u vladi Kosova Enver Hoxhaj je istakao angažovanost ministarstva obrazovanja ne samo u infrastrukturi nego i u pogledu usvanja novog kurikuluma koji čeka skupštinsko usvajanje prema kome je budućnost obrazovanja u učenju maternjeg jezika i engleskog, te učenje prirodnih nauka i informatičkih tehnologija.

Gradonačelnik Ramadan Muja je najavio da će u prizrenskoj opštini ove godine biti otvorena  šest školskih objekata čija ukupna vrijednost prelazi preko 9 miliona eura. 

Ukupna investicija Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju za ovu osnovnu školu u naselju Ortakol iznosila je oko milion i 200 hiljada eura.

U ovoj školi se nastava izvodi na tri jezika i ima 43 odjeljenja od kojih 27 na albanskom, i po 8 na bosanskom i turskom jeziku.