Zamislite sledeću situaciju: Srbin, Bošnjak ili Rom završe srednju školu negde na Kosovu i dobiju kosovsku diplomu. U Prištini ne mogu da studiraju ako ne znaju albanski, a u Mitrovici jer su im diplome nepriznate.

Na Univerzitetu u Prištini počeo je upis oko 18 hiljada brucoša. Od toga za Bošnjake, Turke i pripadnike zajednice Roma, Aškalija i Egipćana ima 216 mesta. Većina svršenih studenata, mahom iz bošnjačke zajednice, ne mogu da se upišu na neki od željenih fakulteta u Prištini jer ne govore albanski jezik, a na srpskom Univerzitetu koji je izmešten u severnu Mitrovicu ne priznaju njihove srednjoškolske diplome jer na njima piše: „Republika Kosovo“. Van Kosova ne mogu, jer pasoš nije priznat svuda.

Ranko Đokić, generalni sekretar „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici“, nema dilemu što se tiče upisa brucoša koji su srednju školu završavali po kosovskom planu i programu:

„Ne možemo primati brucoše sa diplomom takozvane Republike Kosovo. Tu ima i drugih praktičnih razloga: po kom studijskom programu, odnosno obrazovnom sistemu je završio školu, u kojoj meri je to kompatibilno sa ovdašnjim srednjoškolskim obrazovanjem, u kojoj meri je to dovoljna pretpostavka da student, koji je završio takvu školu bez odgovarajućeg priznanja, može da nastavi studije na određenom fakultetu? Znači, sa UNMIK diplomama – da, sa Kosovo Republika diplomama – ne.“  

Srbija ne priznaje kosovske diplome

Usmen Baldži, zamenik ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju Kosova ima odgovor: „Vidi se da Univerzitet u Mitrovici nepriznavanjem kosovskih diploma ne želi integraciju u kosovsko obrazovanje. Mitrovica, kada bi se integrisala u kosovsko obrazovanje, onda bi i priznavala diplome. Onda bi, samim tim, našoj deci bilo lakše. Problem je u tome što Srbija ne priznaje naše diplome. Nije problem Ministarstvo za obrazovanje Kosova.“

Izdavanje diploma sa pečatom UNMIK ili Republike Srbije je sada nemoguće jer postoji zvanično Ministarstvo za obrazovanje Kosova, kaže Baldži. „Neprirodno je u Prizrenu dobijati diplomu sa pečatom Republike Srbije. Svi znamo da je to iluzorno“, smatra Baldži i preporučuje budućim studentima da „maksimalno iskoriste lokalne i regionalne (BiH, Crna Gora, Makedonija sa kojima Kosovo ima sporazum prim. info-ks.net) kapacitete“.

Mladi ispaštaju zbog politike

I dok zvaničnici pravdaju svoje postupke političkim razlozima, ispaštaju oni kojima je visoko obrazovanje i namenjeno. „U Prištini ne mogu da se upišem jer ne poznajem dovoljno albanski, a u Sarajevu jer nemam pasoš. Možda bi najbolja opcija bila Mitrovica, ali pošto na našim diplomama piše „Republika Kosovo“, tamo to ne priznaju. Ne znam šta da radim. Neke od mojih kolega su prošle godine uspele da dobiju diplomu na kojoj piše „UNMIK“ i uspeli su tako da se upišu u Mitrovici. Toga više neće biti ove godine. Nismo mi krivi što je to političko pitanje“,  kaže Haris Seferović.

„Pošto ne mogu da upišem ono što volim, imam dve opcije: da odustanem od studija ili upišem ono što ne volim. To je sve zbog politike za koju mi mladi nismo krivi“, kaže Damir Muratović.

DW, Refki Alija