U organizaciji Kancelarije za zajednice pri Uredu Premijera Kosova, Udruženje prosvetnih nastavnika u nastavi na bosanskom Edukator, u subotu je u Rečanu održalo regionalnu konferenciju na kojoj je iznijeta analiza broja, kvaliteta udžbenika kao i njihova upotreba u nastavno-obrazovnom procesu na bosanskom jeziku.

Bošnjačke univerzitetske profesore i nastavnike sa Kosova, Sandžaka i Bosne i Hercegovine, predstavnike Vlade Kosova, OSCE-a najprije je pozdravio dr. Emruš Azizović, profesor Edukativnog fakulteta u Prizrenu, dok je predstavnica Kancelarije zajednica pri Uredu Premijera Safete Grajçevci, kazala da je ta institucija, između ostalog, angažirana i na podizanju stepena obrazovanja u manjinskim zajednicama.

Predsjednik Edukatora Nebija Aljilji, obrazložio je da su ovakve konferencije potrebne jer monitorišu i stvaraju uslove za kvalitetnije školovanje.

Ističući da su tokom analiza udžbenika korištene najsavremenije metode rada, Emruš Azizović, je tokom prezentacije kazao da u osnovnim i srednjim školama u nastavi na bosanskom na Kosovu učestvuje oko 6000 učenika i 400 prosvetnih radnika te da projekat, osim 17 udžbenika koji nedostaju, tretira još 67 udžbenika u nastavnoj upotrebi.

Ajrula Biradini, službenik kancelarije MONT-a u Prizrenu istakao je da su u procesu izrade udžbenika potrebne i pismene sugestije nastavnika.

Analizu udžbenika su radile grupe sastavljene od prosvetnih radnika i to za nastavu od I do V razreda, zatim od VI do IX,  te grupa za srednje škole. Istrazivačkim podgrupama za jezik, matematiku i društvene nauke pomagali su i profesori iz Bosne i Sandžaka.

Šefcet Vujić, koordinator istrazivača od I do V razreda, u svom elaboratu iznio je da je bilo ogromnih propusta oko procedure izrade udžbenika, koji su, kako je rekao, urađeni od strane nekompetentnih autora i recenzenata te da ne odgovaraju didaktičkim principima i zahjtevima. “Što se jezika tiče izvršeno je nasilje nad bosanskim jezikom”, kazao je Vujić.

Neki učesnici, međutim, iznjeli su neslaganje sa kritičkim stavovima istraživača i istakli da se radi o dugotrajnom procesu te da su greške dio posla.

 

I u velikim i razvijenijim državama je teško napraviti dobre udžbenike. Naravno da je najgore rješenje proglasiti sve što se uradi udžbenikom jer udžbenik ima zahtjeve koji se moraju ispoštovati kazao je u svom uvodnom izlaganju prof. dr Adnan Tufekdžić redovni profesor filozofijena Tuzlanskom univerzitetu. 

Šestočlana komisija sastavljena od univerzitetskih profesora te nastavnika na osnovu analiza i diskusija donijela je zaključke koje će biti proslijedjeni svim nadležnim institucijama obrazovanja, Kancelariji za zajednice pri Uredu Premijera te ostalim faktorima iz političkog i nevladinog sektora.

Osnovna konstatacija je da broj udžbenika koji se koriste u nastavi na bosanskom jeziku je nedovoljan, te se mora urgetno raditi na zadovoljavanju toga broja.

Zatraženo je da u ponudi moraju biti najmanje dva udžbenika za svaki predmet, da se mora ispoštovati timski rad te stručnost.

Komisija je također u zaključcima uvrstila i zahtjev da se poveća broj recenzenata tako da njihov broj ne bude manji od pet stručnjaka, da postoji stalna provjera udžbenika i da MONT formira ‘’vijeće’’za kontrolu i evaluaciju udžbenika.

Što se prijevoda udžbenika tiče, zaključak je komisije, da se on mora poboljšati, da tim za prevođenje mora biti kompletan i kompetentan.

Također u zaključcima stoji da u proces izrade udžbenika moraju biti uključiti i eksperti iz okruženja, dok u nedostatku udžbenika treba ostaviti mogućnost za uvoženje sa prostora BiH.