Počevši od drugog polugodišta više od 600 prosvetnih  radnika osnovnih i srednjih škola prizrenske opštine dobijaće naknadu za putne troškove i na taj način se izjednačiti sa kolegama koji ne putuju. Očekuje se stoga veća konkurencija i bolji rezultati u seoskim školama.

Bejtulla Karsniqi, predsjednik udruženja prosvetnih radnika koji putuju, kaže da je napokon ispunjen njihov zahtjev kojeg su podnjeli još prije osam godina.  To će osim na finansisjkom puno značiti i na psihološkom planu. Izjednaćiće se naime sa kolegama koji svo ovo vreme nisu imali taj problem, praktično imali veća primanja i naravno postizali bolje rezultate u svom svakodnevnom radu sa učenicima.
 
- Već osam godina trržimo svoja prava ali nismo uspjeli u tome sve dok napokon nismo potpsiali ugovor. Opština će nam počevši od drugog polugodišta ove školske godine izmirivari putne troškove – kazao je nakon potpisivanaj ugovora Karsniqi zahvalivši se opštinskoj vlasti koja ih je razumjela i rešila ovaj problem a prosvetni radnici će u proseku dobijati oko 50 eura mjesečno.
 
Predsjednik opštine dr Ramadan Muja, koji je i sam višedecenijski prosvetni radnik i na svoja leđa preživeo sve te probleme, izrazio je zadovoljstvo što su rješili i ovo pitanje.
 
- Uradili smo veliki posao potpisivanjem ovog sporazuma. Mislim da smo približili i donekle izjednačili prosvetne radnike na ovaj način mada se realno ne može to nikada izjednačiti. Šta je sa svakodnevnim umorom onih koji putuju i po 70 kilometara u oba pravca, šta je sa njihovim rizicima kojima se oni izlažu da bi otišli i vratili se sa posla – kazao je predsednik Muja.
 
Slično je izjavio i Fljorim Metaj, direktor opštinskog direktorijata za obrazovanje naglasivši da su na ovaj način osim nastavnika veliki dobitnici i samu učenici koji će dobiti kvalitetnije pedagoge koji su izbjegavali da konkurišu jer treba da putuju i sve to plaćaju sami iz svog džepa umanjujući na taj način i onako mala lična primanja.