Manifestacija "Bihorsko kulturno ljeto 2015.“ otvorena je subotu 4. jula u Petnjici.

Otvarajući manifestaciju, Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica je istakao: 
"Poseban kvalitet Bihorskog kulturnog ljeta predstavlja naše zajedništvo, jer smo svjesni da samo tako možemo imati kvalitetan kulturni program na izboru i život. Izborom programa trudili smo se da zadovoljimo sve ukuse, a ovo ljeto, osim sa kulturnim sadržajima, biće bogato i investicijama na našem području, koje će po prvi put biti izražene u višemilionskim iznosima". 
Prvi dan manifestacije upravo potvrđuje kvalitet programa. Najprije je pretstavljena izložba jedanaest umjetničkih slika Refika Šabotića, koju je otvorio akademik Ferid Muhić, a prisutnima se obratio i autor lično. Nakon izložbe u sali Doma kulture održalo se “Književno veče – Stvaralaštvo Šefkije Borančića”. 
S obzirom da se radi o jednom od najboljih bošnjačkih književnika danas i svakako najplodotvornijih u sali je vladao veliki interes o djelima Šefkije Borančića. 
O Borančićevom djelu su govorili književnik Braho Adrović, Bajram Rastoder, Dr. Zećir Ramčilović i akademik Ferid Muhić, a na kraju prisutnima se obratio i autor lično. Književnik Adrović je govorio o djelu “Soba ala Turka”, a zatim se prisutnima obratio Bajram Rastoder koji je dao opšti prikaz Borančićevih djela. On je istakao: “Njegova djela su enciklopedija iz kojih slobodno može da se crpi historija, filozofija, nauka i kodira budućnost Bošnjaka kao cjeline i čovjeka kao odgovornog ili vlasnika dobra i zla.” 
Dr. Zećir Ramčilović govoreći o velikom književnom opusu zaključije da je “Šefkija je odabrao da svojim radom se oduži Sandžaku i Bošnjacima, da bude svjedok i sačuva od zaborava ono što se nesmije nikada zaboraviti.” Publika je sa posebnom pažnjom pratila obraćanje akademika Muhića koji je govorio o romanu “Ahmed”, tačnije kroz ovaj roman detektirao je ono što Šefkiju čini jedinstvenim među bošnjačkim književnicima. 
Na kraju se prisutnima obratio književnik Borančić koji se zahvalio govornicima, organizatoru i prisutnima.
Manifestacija je nastavljena u nedjelju kada je otvoren "Osmi festival priče - Zavičajne staze Bihor 2015“. 
Bogati kulturno – zabavni, sportski kao i naučni program nastaviće se do 17. avgusta, kada se završava ova manifestacija sa IV Međunarodnim festivalom izvornog stvaralaštva.