U Skoplju je danas, sa početkom u 13 časova, sa trga ispred Murat-pašine džamije u Skopskoj čaršiji krenuo Marš mira za Srebrenicu u cilju obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

Na taj način su se Bošnjaci u Makedoniji u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice priključili svjetskom obilježavanju srebreničkog genocida sa porukom da se ovaj zločin ne zaboravi i da se ovo više nikome ne ponovi, posebno ne Bošnjacima. 
Skupu se obratio predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice prof. dr. Džemil Bektović koji je naglasio važnost ovog datuma za Bošnjake i šta on znači, i kakve pouke trebamo izvući za sljedeće generacije. 
“Posebna simbolika se sadrži što u istom trenutku ide komemoracija i dženaza stradalih u genocidu u Potočarima i što se Marš mira odvija pored centra za Holakaust u Skoplju koji je spomenik jednog drugog genocida koji se desio u 20 stoljeću", istakao je profesor Bektović i dodao:
“U ime Bošnjaka posebno zahvaljujemo što su se na ovom Maršu mira priključili naši sugrađani Albanci, Turci, Makedonci i ostali, i pozdravljamo što je  makedonski parlament izglasao rezoluciju evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici. Ali također moramo podsjetiti zvanične organe države da su one sa tim i preuzele obavezu obilježavanja ovog datuma. Na taj način nećemo prepustiti zaboravu ovaj zločin ogromnih razmjera i nećemo dopustiti da se on relativizira“, rekao je predsjednik BKZ  Džemil Bektović. 
Deklaraciju o genocidu sa porukom mira pročitala je Elma Drpljanin, učenik elitne gimnazije "Josip Broz Tito" u Skoplju, dok je istovremeno izveden performans  "Cvijet Srebrenice".  
Na kraju je odana počast žrtvama genocida i proučena Fatiha za 136 žrtava čiji je ukop obavljen danas u Potočarima.