Udruženje "DIVAN" iz Makedonije realizovalo je projekat "Pokloni knjigu – nagradi znanje", gdje su učenicima 11 škola podijeljene knjige bošnjačkih autora iz ove zemlje.

Motiv je sigurno jedna od najvažnijih stvari u ljudskom životu. Kad je čovjek motivisan, ni jedna prepreka ne može biti veća od njegove želje za ostvarenjem zacrtanog cilja. Pohvale i nagrade kao faktori motivacije su na samom vrhu liste prema značenju i efektu. Udruženje "DIVAN" imajući to u vidu, kao i promociju bošnjačkih autora iz Makedonije i bosanskog jezika je realizovalo projekat "Pokloni knjigu – nagradi znanje". 
Knjige su obezbjeđene od Logosa, i renomiranih bošnjačkih književnika Aga Haurdića, Arifa Bugućanina Beka, Alije Avdovića, Seada Baltića, Avdulaha Ramčilovića, Šefkije Borančića, a u saradnji sa Samirom Drpljaninom i knjige od rahmetli Ferhana Kočana. Distribuirane su u 11 škola i to u Skoplju (četiri škole), Konjare, Batince, Ljubin, Gornje Orizare, Lažani, Desovo i Žitoše.
"U proteklom periodu malo se posvjećivalo pažnje na pohvale i nagrađivanje učenika osnovnog obrazovanja i pored činjenice što pohvale i nagrade stimuliraju razvoj pozitivnih osobina kod učenika i jačaju samopouzdanje. Upravo iz tih razloga, smo se odučili da nagradimo učenike koji su postigli odličan uspjeh i primjerno vladanje u osnovnom obrazovanju", istakao je koordinator projekta Doc. dr. Zećir Ramčilović. 
Književnici koji su poklanjanjem svojih autorskih knjiga, doprinijeli ovom plemenitom projektu, istakli su da im je posebno drago što njihova književna djela idu u ruke uspješnih učenika, te da će na pravi način iskoristiti moć koju nudi knjiga, koja je izvor znanja. 
Učenici dobitnici nagrada su bili prijatno iznenađeni gestom cijenjena znanja od strane Udruženja "DIVAN" i autora koji su donirali knjige. 
Projekat "Pokloni knjigu - nagradi znanje" je veoma pozitivno prihvaćen kod šire javnosti,  tako da će udruženje nastaviti da poklanja knjige najboljim učenicima i time ih motiviše da odlučno koračaju putem uspjeha.
Informativna služba Udruženja "DIVAN"