Ambasador Kosova u Njemačkoj Skender Xhakaliju priredio je svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Kosovo u prijemnom holu Državne uprave Baden-Württenberg u Berlinu.

Prijemu je prisustvovalo više od 400 zvanica a među njima i predstavnici njemačke vlade, ministarstava za odbranu, vjerskih i društvenih organizacija, vojni atašei prijateljskih država, pripadnici Bezbjednosnih snaga Kosova, ugledne zvanice iz svijeta medija, sporta, kulture i biznisa. 
Svečanosti proslave državnosti Republike Kosovo, na poziv ambasadora, prisustvovali su i predstavnici bošnjačkog udruženja "Dijaspora Bošnjaka Kosova - Njemačka" e.V., predsjednik Osman Destanović i Samedin Rizvanović, član upravnog kolegijuma ovog udruženja.
Goste je u holu dočekao a Xhakaliu, zajedno sa svojim saradnicima diplomatskog predstavništva u Berlinu gdje su imali priliku da osjete pokazano tradicionalno gostoprimstvo i toplinu sa balknskog dijela juga Evrope.
Ambasador Xhakaliu nije skrivao zadovoljstvo zbog velikog odziva prijemo. Odazvali su se svi koji su pozvani i koji su trebali biti tu, kako ovdašnji članovi albanske i bošnjačke zajednice iz Gütersloha i Berlina, tako i njegovih kolega, predstavnika diplomatskog kora.
Ambasador Kosova održao je prigodan govor i tom prilikom se zahvalio njemačkoj vladi i institucijama na svestranoj pomoći oko organizacije i diplomatske službe i drugih vidova saradnje. Pored Ambasadora govoruli su i predstavnici njemačke vlade, izaslanici kancelarke Angele Merkel.
Svoju numeru na klaviru izvela je umjetnica sa Kosova koju su goszi nagradili frenetičnim aplauzom.
Poslije prigodnog programa priređena je zakuska posebno pripremljena za goste prijema. Uz domaća jela i nacionalne specijalitete služeno je vino iz Orahovca.