U organizaciji zavičajnog udruženja Evropska dijaspora Bošnjaka, u njemačkom gradu Stemelu, 9. novembra 2014. održan je još jedan tradicionalni susret Bošnjaka koji žive u zapadno-evropskim državama.

Pored posjetilaca iz Njemačke, Austrije i zemalja Beneluxa, skupu su prisustvovale delagacije građanskih udruženja u dijaspori kao i predstavnici vlade Repbulike Kosovo. Skup je otvorio predsjednik udruženja Jupo Rastoder. Prije početka kulturno-zabavnog programa održan je zajednički radni sastanak odbora uduženja  EDB.
Predsjednik udruženja Jupo Rastoder je naglasio da Bošnjaci u dijaspori treba da budu most koji se grana  širom svijeta i koji će povezivati dijasporu sa našom maticom i sa državama u kojima živimo i radimo. 
"Naši temelji i temelji budućih generacija treba da budu u domovini jednako kao i u državama gdje živimo. Posebnu pažnju moramo da poklonimo značaju  očuvanja bosanskog jezika, kulture, tradicionalnih vrijednosti i narodnih običaja, sa ciljem da novim generacijama prenesemo kulturno naslijeđe i u identitet novih generacija ugradimo dio bošnjačkog narodnog bića".
Zamjenik ministra za dijasporu u Vladi Republike Kosovo Ćerim Bajrami, u kratkom obraćanju, govorio je, između ostalog, o značaju popisa građana Kosova koji žive u dijaspori i pozvao sve one koji vode porijeklo sa Kosova bilo po rođenju ili po porijeklu, odnosno po mjestu ranijeg prebivališta, da se registruju preko interneta ili na formularima koji su dostupni i na bosanskom jeziku.
“Aktivnosti dijaspore treba da su usmjerene u pravcu boljeg povezivanja sa maticom, zatim, treba voditi računa o dobroj integraciji u postojeća društva uz brigu o očuvanja kulturnog, jezičkog i obrazovnog identiteta naših mladih naraštaja u dijaspori kao i institucionalizaciji dopunske nastave na maternjem jeziku”, naglasio je Bajrami, uz obećanje da će Ministarstvo dijaspore Vlade Republike Kosovo i dalje činiti napore da kosovskoj dijaspori pomogne u svim  ovim oblastima.
Skup je protekao u dobrom raspoloženju. U muzičkom dijelu programa učestovali su Mahir Bureković, Sanela Brulić, Osman Zulji i Esko Tiganja. Urednik i voditelj programa bio je Raso Adrović. Ekipa za obezbjeđenje dr. Mirsada Feiberga brinula je da sve protekne u najboljem redu.  
Zahvaljujemo se svim posjetiocima, donatorima i brojnim saradnicima sa željom da se ponovo sretnemo na 11. majskom susretu bošnjačke dijaspore u Njemačkoj.