U organizaciji Ministarstva dijaspore Vlade Republike Kosova u subotu 2. avgusta ove godine, održana je tradicionalna centralna manifestacija "Dani dijaspore" posvećena pripadnicima dijaspore Republike Kosova u Prekazima, blizu Skenderaja.

Bina je bila postavljena na platou ispred Memorijalnog centra, gdje se nalaze spomen obilježja nad grobovima porodice Jashari i drugih heroja, zajedno sa grobom legendarnog komandanta Adema Jasharija.

Oko 20. sati je započeo program, kome su prisustvovali brojni gosti iz dijaspore, građani Skenderaja i okolnih naselja oko Prekaza, kao i opštine Drenas, uz neke zvaničnike kosovske politike i biznis asocijacija.
Manifestaciji su naravno bili prisutni i čelni ljudi Ministarstva dijapore, ministar Ibrahim Makolli, zamjenik ministra Ćerim Bajrami i drugi visoki dužnosnici ovog ministarstva, uz prisustvo preživjelog iz porodice Jashari, baca Rifata.
Na samom početku su se čelnici ministarstva i neki gosti uz pratnju Rifata Jasharija poklonili senima mučki pobijenih heroja odbrane Kosova, mimohodom oko njihovih mezara.
Voditelj je najavio prvo obraćanje ministra Makollija, poslije koga je prigodnu riječ imao i gospodin Rifat Jashari, te jedan predstavnik iz dijaspore, inače učitelj dopunske nastave u Austriji.
Ansambal "Shota" je izveo par svojih tačaka, profesionalno kako i dolikuje ovom najstarijem društvu albanskog folklora na Kosovu.
Program je nastavljen sa par glumačkih i zabavnih, veoma upečatljivih, tačaka, te sa dvojicom poznatih solo pjevača.
U međuvremenu su dodijeljene nagrada i priznanja udruženjima i uspješnim pojedincima iz dijaspore, u različitim oblastima: humanom radu, sportu, biznisu, itd.
Ovim priznanjima u odsustvu su ovenčani i nekolicina poznatih fudbalera Albanaca i Kosovara koji trenutno "vladaju" fudbalskom scenom u nekim evropskim klubovima.
Ove godine je priznanje za svoj 23-godišnji humani rad dobilo i Udruženje (Klub) Schar iz Waliselena kod Ciriha u Švicarskoj koje pretežno okuplja Bošnjake Kosova porijeklom iz sela Nebregošta kod Prizrena. Priznanje je uručeno predsjedniku  Kluba Šar, gospodinu Azaru Zuljiju.
Manifestaciju je diretno prenosila RTK.