Bošnjačka kultura, običaji i tradicija

U subotu, 26. oktobra 2013. godine, u njemačkom gradu Dortmundu, održan je još jedan uspješan jesenji susret dijaspore Bošnjaka porijeklom sa Kosova u organizaciji UDBK Njemačka e.V.

Kroz izuzetno bogat program i visokokvalitetnu prezentaciju po svim tačkama ove prirebe, manifestovana je bošnjačka kultura, običaji i tradicija na najljepši način. Demonstrirana je specifičnost albanske i bošnjačke kulture koja se putem lijevka spaja u jedno, odakle, između ostalog, i datira razumijevanje i prijateljstvo između naša dva naroda.
Publika, posebno omladina, dječaci i djevojčice iskazali su svoje oduševljenje. Neki od njih su prvi put imali prilike da vide bošnjačku narodnu nošnju i način odijevanja i igara svojih predaka. Kompletan nastup folklora obogaćen je repertoarom izvornih bošnjačkih sevdalinki, što je izazivalo emocije i poseban osjećaj pripadnosti jednoj posebenoj kulturi i narodnom identitetu.
Cijeli tok ove manifestacije pratila je Regionalna televizija iz Novog Pazara. Pored navedenih gostiju, gosti UDBK - Njemačke e.V. bili su i predstavnici prijateljskih klubova i udruženja građana kao i mnogobrojni posjetioci, naši zemljaci iz okolnih evropskih zemalja.
Kompletan članak možete pogledati na web portalu ovog udruženja OVDJE!