Humanitarna akcija "Svjetlost"

Akcija "Osvjetlimo džamiju u Rvatskoj" koju je sprovelo Zavičajno udruženje Dijaspore Kosova - Njemačka e.V. uspješno je okončana. U džamiji u ovom selu na krajnjem sjeveru Kosova postavljen je luster.

Akcija je na inicijativu Nedžada Ugljanina, predstavnika bošnjačke zajednice iz Mitrovice, počela 7. juna ove godine, a sprovelo je Zavičajno udruženje Dijaspore Kosova -  Njemačka e.V., koje je prikupilo donacije za nabavku lustera za džamiju.
Džamija u selu Rvatska je izgrađena daleke 1873. godine i postojala sve do 1936. kada je do temelja spaljena.
Izgradnju nove džamije, na temeljima stare, započeo je 2006. godine džemat sela Rvatske predvođen Šefkom Salkovićem, koji je u decembru 2010. ubijen u terorističkom napadu a prošle godine proglašen Herojem Kosova.
Nedžad Ugljanin
Nedžad Ugljanin se ovom prilikom ispred mještana Rvatske, Biberišta i Kaljine zahvalio svim učesnicima akcije "Osvijetlimo džamiju" na hediji u vidu lustera koju su svojim nesebičnim donacijama obezbijedili.
"Posebnu zahvalnost iskazujem Upravnom odboru Zavičajnog udruženja Dijaspore Kosova -  Njemačka e.V. i predsjedniku Osmanu Destanoviću, na preduzimljivosti i iskazanoj brigi bez čijeg angažmana ova akcija ne bi bila ovako uspješna. Ova hedija za nas ima veliki značaj i ostaće u trajnom sjećanju svih žitelja ovog kraja, posebno džematlijama", istakao je Nedžad Ugljanin.
On je dodao da očekuje da će se saradnja sa ovim udruženjem i ubuduće nastaviti, te da pomoć u dovršetku džamije u Rvatskoj neće izostati, na dobro i zadovoljstvo svih.