Džemat kosovskih Bošnjaka Stuttgart

Svojim načinom života u tuđini Bošnjaci kao i brojni drugi narodi nastoje očuvati svoju kulturu, tradiciju, religiju i običaje. U tu svrhu čuvaju i učvršćuju svoje ekonomske, vjerske, političke, edukatvine, a prije svega emotivne veze sa maticom. Kao plod takvog odnosa prema svojoj vjeri i tradiciji osnivaju se džemati.

Grupa aktivista voljnih da rade na planu vjerskog organiziranja Bošnjaka formirala je Džemat kosovskih Bošnjaka Stuttgart sa sjedištem u Feuerbachu. 
"U okolini Stuttgarta ima više od 200 naših familija, tako da se javila potreba da imamo jedno mjesto gdje ćemo se okupljati", kaže imam Amir Bajrami i jedan od inicijatora formiranja džemata.
Prije nekoliko godina ovaj džemat je za ramazan obezbjedio prostorije za obavljanje teravije namaza, ali su imali poteskoća oko angažovanja imama sa Kosova zbog problema sa vizama.
"Sada kada je ova zajednica registrovana, nadamo se da će se sve prepreke otkloniti kako bismo mogli djelovati poput drugih džemata u dijaspori", rekao je Bajrami i dodao da džemat želi da organizuje sve vjerske, sportske i društvene aktivnosti, kako bi omladina bila upućena u naše kulturne vrijednosti.
Trenutno džemat nema svoje prostorije pa se aktivnosti odvijaju unutar prostorija jedne škole, s time što se traže nove prostorije gdje bi se ovaj džemat okupljao u većem broju i imao uslove za održavanje raznih aktivnosti.
"Želim da zahvalim svima koji podržavaju ovaj nijet, a posebno onima koji sa dolaskom ramazana sve svoje slobodno vrijeme provode unutar našeg džemata, naročito mladima, koji su veoma aktivni. Opstanak ovog džemata zavisi od svakog pojedinca koji želi dobro našem džematu. Bilo je krajnje vrijeme da se svi okupimo na jednom mjestu, nakon što smo bili raspodjeljeni na sve strane, a Allah kaže: 'Držite se Allahovog užeta i nemojte da se razjedinjujete'. Pozivam sve ljude da nas posjete i da sa nama provedu ove lijepe ramazanske dane", istakao je imam Amir Bajrami.