Humanitarna akcija "Svjetlost"

Bošnjaci na Kosovu žive u četiri odvojene i nepovezane enklave. Jedna od tih enklava nalazi se u sjevernom dijelu Republike Kosovo sa sjedištem u selu Rvatska, opština Leposavić.

Selo Rvatska se nalazi na krajnjem sjeveru Kosova, poznato je ne samo po krajnjoj zapuštenosti i nemaru od strane državnih vlasti i lokalne uprave već i po tome što je prije nešto manje od dvije godine izvršen teroristički napad na dvojicu bošnjčkih aktivista tokom izbora na Kosovu, od kojih je jedan ubijen na licu mjesta, a drugi teško ranjen. 
Bošnjački političari u vlasti sjete se tih ljudi samo u vrijeme izbora, odnoseći se prema tom dijelu Bošnjaštva kao da je inostranstvo, a ne sastavni dio kosovskih Bošnjaka.
I pored svih teškoća koje su ih snašle, mještani sela Rvatska istrajni su u očuvanju svog kulturnog i duhovnog identiteta ne žaleći i to malo resursa što im je na raspolaganju. Tako je 2006 godine džemat sela Rvatska predvođen rahmetli Ševkom Salkovićem (ubijen u terorističkom napadu 2010. godine) donio odluku za obnovu džamije. Odnosno, da se na temeljima stare džamije izgradjene daleke 1873. koja je postojala sve do 1936. godine, kada je do temelja spaljena, izgradi nova bogomolja.
Izgradnja objekta počela je iste 2006. godine sopstvenim srestvima džematlija sela Rvatska, kasnije su se uključivali rođaci iz inostranstva, pretežno iz Turske, ali i iz Sandžaka, s obzirom da ovo selo gravitira prema Novom Pazaru. Izgradnju je djelimično pomogla Islamska zajednica Sandžaka, ali vrlo malo, smatrajući da nadležnost pripada Islamskoj zajednici Republike Kosovo koja se angažovala i obezbijedila sredstva te se zahvaljujući tom angažmanu objekat ukrovio.
Slijedeći inicijativu gospodina Nedžata Ugljanina predstavnika bošnjačke zajednice iz Mitrovice, Upravni odbor UDBK - Njemačka e.V. je odlučio sprovesti humanitarnu akciju  pod nazivom: "Svjetlost", sa ciljem prikupljanja donacija radi nabavke lustera za džamiju koji nedostaje.
Tim povodom pozivamo sve članove UDBK - Njemačke, simpatizere udruženja, sponzore, prijatelje udruženja i sve ljude dobre volje, da svojim donacijama učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji. Solidarnost sa našim sugrađanima koji žive u otežanim okolnostima ne bi trebala izostati, a akt podrške kroz ovu akciju je i dokaz da nisu zaboravljeni i da nisu sami.
Ukoliko ste u mogućnosti i želite pomoći, uplate možete izvršiti na slijedeći konto udruženja:

BOSNIAKISCHE DIASPORA DES KOSOVOS

Konto nr.: 3038007
Bankleitzahl: 46650005
Sparkasse Arnsberg Sundern

Za uplate iz inostranstva (Van Njemačke):

IBAN: DE57 4665 0005 0003 0380 07
BIC-Code: WELADED1ARN
Sa naznakom (zweck): SPENDE ZA RVACKU (ovo obavezno navesti)
Uplate se mogu izvršiti i preko naših aktivista UDBK - Njemačka e.V. uz obavezno izdavanje Quvitunga koji je važeći obračunski dokument za porez (Spendeschein), kao što su važeće i sve uplate izvršene preko konta.
Akcija počinje u petak 7. juna 2013. godine, a završava se u petak 5. Jula 2013 godine. Imena svih darodavatelja biće objavljena na web portalu UDBK - Njemačka e.V. po završetku akcije. Kao i do sada.
Osman Destanović