U nedjelju, 20. maja, u poslijepodnevnim satima, poslije posjete Dortmundu i proljetnim susretima Bošnjaka u dijasporu u organizaciji Udruženja za dijasporu Bošnjaka Njemačke (UDBK), zamjenik ministra za dijasporu je održao radni sastanak  sa Inicijativnim odborom za formiranje “Bosnjačke kulturne zajednice” s Kosova, u Stuttgartu.

Ovaj sastanak je također bio zakazan ranije, te su brojni okupljeni Bošnjaci, uglavnom iz Prizrenske regije, čija je kolonija u dijasporu u Njemačkoj najviše zastupljena u ovom velikom gradu, dočekali zamjenika ministra Bajramija u zajedničkim prostorijama Centra u Fojerbahu, Shtutgart, koga dijele zajedno sa Albancima Kosova i iz Makedonije.

Razgovorano je o mnogim temama, najviše o aktuelnim koracima oko registracije iniciranog udruženja, za koje je sakupljeno preko 500 potpisa njegovih budućih aktivista, porijeklom od Bošnjaka Kosova iz prizrenskog kraja.  

Bajrami je izrazio podršku ovim naporima, i podvukao da je institucionalni oblik kontakata jedini pravi način saradnje s ministarstvom i kosovskom državom, te istakao glavne ciljeve (novoformiranog) Ministarstva dijaspore.

Zasebno je podvukao značaj pokretanja dopunske nastave za djecu i ovih ljudi u dijasporu, te spremnost Ministarstva da pruži adekvatnu pomoć u ovom pravcu.

Prisutni državljani Republike Kosova u dijasporu, bošnjačke nacinalnosti, iznijeli su i nekoliko primjedbi, a jedna od njih se tiče i nekih problema oko izdavanja kosovkih putnih isprava u Konzulatu u Stuttgartu.

Dogovoreni su daljni redovni kontakti Ministarstva dijaspore Vlade Republike Kosova sa budućim udruženjem Bošnjaka u Stuttgartu.   

H. B.