U okviru Festivala migracije, kulture i građanstva u Luxemburgu, koji se održava već decenijama unazad, ove godine 17. i 18. marta, zamjenik ministra u MD Vlade R. Kosova, Ćerim Bajrami je posjetio kosovsku dijasporu.

Tom prilikom je zamjenik ministra Ćerim Bajrami imao dva sastanka sa bošnjačkim udruženjima “Vitomirica” i Udruženjem dijasporu Bošnjaka Kosova, čije je sjedište u Njemačkoj, a koje ima svoju filijalu i u Luxembrurgu. Za ovu priliku, pored rukovodstva UDBK iz Njemačke, došli su i brojni članovi tog udruženja kako iz Njemačke tako i iz Holandije, pored onih iz Luxemburga. Na oba sastanka razmatrana su nekoliko aktuelnih pitanja i specificnosti bošnjačke problematike u matici i dijaspori, poput dopunske nastave na bosanskom jeziku, saradnje na relaciji udruženja dijaspore - Ministarstvo dijaspore, i sl.


 
U predvečernjim satima Bajrami je uzeo učešće i na Pjesničkoj večeri koju je u okviru festivala i ustupljenog prostora organiziralo udruženje “Ilirija”. Na tom kulturnom skupu učestvovali su i čitali su svoju poeziju na albanskom i francuskom jeziku po jedan pjesnik porijeklom s Kosova, iz Albanije i Makedonije. Ova kulturna manifestacija, pored književnih kritičara, okupila je i Albance u Luxemburgu iz svih zemalja Balkana, ali i neke Bošnjake s Kosova. Bajramiju se ukazala prilika da se obrati i ovom skupu.

Zamjenik ministra je učestvovao i na velikoj Promotivnoj skupštini Bošnjačke kulturne zajednice, asocijacije koja okuplja sve Bošnjake bez obzira na mjesto porijekla, jedne od institucija oko pokreta Sandžaka koji predvodi muftija Muamer ef. Zukorlić. Također se tom prilikom obratio i ovom skupu, te zasebno pozvao na fokusiranje dijaspore na zaštiti svog nacionalnog identiteta, odnosno ozbiljnom pristupu pokretanju dopunske nastave na maternjim jezicima za mlade naraštaje u dijaspori. “Tim prije, istakao je, sto je to u skladu sa zakonodavstvom zemalja Evropske unije. Izrazio je i zahvalnost vlastima Luxemburga za sve što su do sada učinili za naše pripadnike dijaspore u njemu, i za Republiku Kosova.


 
A na usputnom putu kroz Švicarsku, u petak 16. marta, Bajrami je imao dva korisna susreta. Prvi u Džematu kosovskih Bošnjaka u Walliselenu kod Ciriha, kojem su prisustvovali i vicekonzul Republike Kosova u Cirihu, dr. Salih Sefa i savjetnik MD Asan Hasani. Drugi susret je bio sa direktorom jednog od najvećih Bošnjačkih kulturnih i vjerskih centara, koji se nalazi u Šlirenu pored Ciriha, Sakib ef. Halilovićem. Glavna tema razgovora na oba susreta je bila - mogućnosti i modaliteti pokretanja dopunske nastave na bosanskom jeziku za bošnjačku djecu s Kosova, čiji brojni roditelji žive i rade u Cirihu i okolini.