U organizaciji Ćerima Bajramija, zamjenika ministra za dijasporu u Vladi Kosova i rukovodstva Humanitarnog društva "Šar" a povodom  "Dana kosovske kulture u dijaspori" i obilježavanja 20 godina rada humanitarnog društva "Šar" iz Ciriha, u subotu 18. decembra su u Švicarskoj gostovali članovi kulturno-umjetnička društva "Svjetlucavi biseri" iz Prizrena i Prištine i "Đerdan" iz Vitomirice.

Nastupi u Cirihu i Lucernu, sudeći na osnovu reakcija, nisu ostavili ravnodušnim brojne Bošnajke kojima je ovo bio "praznik za dušu i oči".
 
Zamjenik ministra Bajrami poklonio je udruženjima u Švicarskoj manji kontingent udžbenika za učenike u nastavi na bosanskom jeziku od prvog do petog razreda.

{gallery}galerije/biseri{/gallery}

Drugog dana gostovanja u Švicarskoj kulturno-umjetnička društva su na poziv Nedžada Destanovića predsjednika KUD "Ljiljan" nastupili u Lucernu, gdje su zajedno sa domaćinima odigrali nekoliko kola a priredili su i izložbu narodne tradicionalne nošnje prizrenske Župe i Peći.
 
"Moram priznati da se odavno nisam tako lijepo i ponosno osjećala. Radost naših Bošnjaka u Švicarskoj, pogotovu mlađih, nikada neću zaboraviti. Jako sam ponosna što sam predstavnicima "Džemata kosovskih Bošnjaka" i zajednici Bošnjaka "Ljiljan" poklonila zbirku mojih pjesama“, rekla nam je Fehmija Murati  direktor KUD-a "Svjetlucavi biseri" koja je posebno naglasila "odličnu saradnju između članova KUD-a 'Svjetlucavi biseri' i 'Đerdan'. Bili  smo kao dvije duše - jedno tijelo“.