Ministarstvo za Dijasporu ovih dana je na zahtjev Džemaata kosovskih Bošnjaka iz Švicarske poslalo pismo, kojim se od Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije traže udžbenici, planovi i programi, školska lektira za bošnjačke učenike od prvog do petog razreda.

Zahtjev, inicijativa zamjenika ministra dijaspore Ćerima Bajramija, poslat zamjeniku ministra obrazovanja Usmenu Baldžiju, ima za cilj podršku organizovanoj dopunskoj nastavi na bosanskom koju je pokrenuo Džemat kosovskih Bošnjaka iz Zuricha.

Od Ministarstva obrazovanja Republike Kosova zatraženo je po deset udžbenika Početnica i čitanke bosanskoga jezika za prvi razred osnovne škole, čitanke bosanskoga jezika za drugi razred, čitanke bosanskoga jezika za treći, čitanke bosanskoga jezika za četvrti, čitanke bosanskoga jezika za peti i po jedan primjerak nastavnih planova i programa od prvog do petog razreda osnovne škole.

Prema dogovoru, troškove slanja udžbenika, planova i programa, lektire, troškove slanja i isporuke preuzima Ministarstvo dijaspore u saradnji sa Džematom kosovskih Bošnjaka.
 
M.B.