U prepunoj sali "Ditrich Keuning Haus" u centru njemačkog grada Dortmunda u subotu uveče 14. maja 2011. godine održana je manifestacije tradicionalnog proljetnjeg skupa Bošnjaka u organizaciji zavičajnog udruženja "Dijaspora Bošnjaka Kosova - Njemačka" e.V.

Ovoj priredbi prisustvovali su Bošnjaci porijeklom sa Kosova i drugih krajeva ex-Jugoslavije, prije svega iz Sandžaka i naše Bosne - koji žive i rade u zemljama Evrope i Njemačke.

Posebni gosti ovom prilikom bili su predstavnici diplomatske službe Republike Kosovo, Generalni konzul gospodin Astrit Zemaj iz Frankfurta sa svojim saradnicima, a ispred vlasti Republike Kosova ovom prilikom kao poseban gost UDBK - Njemačka e.V. doputovala je gospodjica Alma Destanović, Koordinator manjinskih zajednica opštine Istok i predsjednica opštinskog odbora NBS-a i član Glavnog odbora ove stranke.

Posebnu draž ovom veličanstvenom uspjehu daje činjenica da su mnogobrojni naši zemljaci iz diaspore željni susreta i domovinske atmosfere došli iz svih krajeva Evrope da zajedno sa svojim najbližim rodjacima, prijateljima, poznanicima podijele stečena iskustva, razmijene mišljenja, saznaju jedni o drugima ... Naravno da je bilo i suza-radosnica, pa je ovo spontano okupljanje gradjana preraslo u opšte narodno veselje koje iako propraćeno veoma jakim emocijama, ni u jednom trenutku nije bacilo sjenku na ovaj dogadjaj. Ukupna atmosfera od početka do kraja susreta bila je familijarna, bliska, prisna i krajnje prijateljska.

Cijeli program ovog susreta imao je Informativno, kultorno, zabavnu osnovu maximalno ispunivši svoj cilj zahvaljujući vrijednim i komunikativnim voditeljima, kao  i ukupnoj organizaciji za koju se može reći da je bila zaista perfektna, te da je sve funkcionisalo bez ikakvih zastoja. Angažovani aktivisti UDBK Njemačka e.V. zaslužili su i dobili svaku pohvalu prisutnih gostiju.

Više o ovoj manifestaciji sa puno slika možete pogledati na sajtu zavičajnog udruženja "Dijaspora Bošnjaka Kosova - Njemačka" e.V. na adresi: http://dijaspora-bk.de