U Luxebourgu je u ponedjeljak 18. aprila uz učešće mnogobrojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života bošnjačko-kosovske dijaspore osnovan “Svjetski kongres bošnjačko-kosovske dijaspore”.

Na osnivačkom kongresu je svesrdno podržano formiranje krovne organizacije bošnjačko-kosovske dijaspore ”SKBD“ kao i novo rukovodstvo.

Kao osnovni zadaci kongresa naznačeni su: očuvanje i razvoj nacionalne svijesti, bošnjačke kulture, tradcije, jezika, vjere kao i podsticanja kosovske dijaspore da širi europske demokratske i slobodarske vrijednosti.

U opuštenoj i prijatnoj atmosferi sudionici osnivačkog kongresa usvojili su program djelovanja, osnivačku platformu i statut, u kojem su navedena područja aktivnosti od interesa za bošnjačko- kosovsku dijasporu.  Donešena je jednoglasna odluka da će se sjedište Kongresa privremeno nalaziti u Cirihu, sve do konačne odluke glavnog borda, koja je zakazana za 15. juni ove godine “kada će se donijeti konačna odluka o sjedištu SKBD, kao i proširenju tj. kooptiranju novih članova borda. Uporedo će djelovati i kancelarija kongresa u Luxembourgu.

Osnivačka Skupština je počela odavanjem počasti poginulim kosovskim Bošnjacima, šehidima kao i svim žrtvama agresivne politike kojima je u periodu od 1981. godine, a najjintezivnije nakon 1999. godine sprovođen planski teror, ubijanje i masovno protjerivanje sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Učenjem fatihe odata je počast i sjećanje prvim bošnjačko-kosovskim pokretačima zaštite vitalnih interesa Bošnjaka i utemeljiteljima bošnjačke opstojnosti;  Abdulahu Hodžiću, Đulu Agoviću, Micu Zekiću kao i mnogim drugim tadašnjim bošnjačkim prvacima,  koji su pripadali bošnjačkom povijesnom krugu,  koji je upalio prvu iskru političkog i kulturnog djelovanja u borbi za afirmaciju i prava Bošnjaka Kosova.

SKBD je bez sumnje dosad najznačajniji događaj bošnjačko-kosovske dijaspore od kada Bošnjaci postoje  i djeluju u zapadno-europskim zemljama.

Za predsjednika SKBD-a izabran je osnivač  Internacionalne Bošnjačke organizacije zelenih, dugogodišnji urednik bošnjačke redakcije Radio Kosova i nekadašnji potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Kosova, Esad Šabotić. U glavni odbor SKBD-a su izabrani:  dipl. ing. Akif  Sayan iz Norveške,  prof. Halil Radič iz Švicarske, Arif Agović iz Turske,  Safet Ćeman iz Luksembourga, Safet Škrijelj iz Belgije, Adem Salković iz Švedske, Nermin Durović iz Danske, Nedžad Ćeman iz Belgije, Izet Agović iz Njemačke. Za počasne članove SKBD-a imenovani su ugledni bošnjački intelektualci dipl. ecc. Šaban Crnovršanin iz Holandije i ekonomista Selver Korać iz Finske.

Esad Šabotić se okupljenim Bošnjacima obratio prigodnim riječima,  te u uvodnom dijelu svog izlaganja kazao da “Svjetski kongres bošnjačko kosovske dijaspore”  želi okupiti sve bošnjačko- kosovske  intelektualce u dijaspori,  kao i predstavnike nevladinih organizacija udruženja i asocijacija kulturne i druge javne radnike,  te stručnjake iz raznih oblasti.

SKBD će prema riječima Šabotića predstavljati središte i mjesto razmatranja najznačajnijih pitanja koja se tiču položaja, života i djelovanja bošnjačko-kosovske dijaspore.

SKBD će biti otvorena za sve Bošnjake koji gaje slobodarske ideje, bez obzira na pripadnost  asocijacijama i organizacijama.

Organizacioni odbor:
Svjetskog kongresa bošnjačko kosovske dijaspore

Politička platforma SKBD
{jcomments on}