Ilustracija: The Aesop for Children by Milo Winter

Nakon što su Bugari prema zakonu priznati kao manjina u Albaniji, tamo gdje ih nikada nije bilo, pojedinci iz kosovskog i albanskog dijela Gore, zasljepljeni idejom da će im Bugarska, pasošima otvoriti kapije EU, prihvatili su ulogu jaganjaca, koji će “sisati” ovoga puta, članicu ove Unije – Bugarsku.

Podsjećamo, priznavanje Bugara kao manjine pozdravio je bugarski predsjednik, dok je njegova zamjenica Ilijana Jotova, tokom posjete albanskom dijelu Gore, 15. novembra 2017. godine, obećala nastavak “svesrdne podrške zajednici”.

Potpomognuta zvaničnom Sofijom, novim Zakonom o nacionalnim manjinama u Albaniji, usvojenim u oktobru prošle godine, bugarska nacionalna zajednica, tačnije pojedini mešetari koji su prodali dušu “đavolu”, traže još i obrazovni sistem na bugarskom!?

Bugarski pasoš, jedne od najsiromašnijih zemalja u EU, tako je postao izvor nade ali i sredstvo zlouptrebe sa stanovnicima najsiromašnije regije, koja živi na sjeveru Albanije i jugozapadu Kosova. U Gori.

Popis kaže da u kosovskom i albanskom dijelu Gore, živi nekoliko osoba bugarske nacionalnosti. Nije teško odgovoriti na pitanje zašto i odakle oni na Kosovu i u Albaniji! Motiv leži u lakšem dobijanju bugarskog pasoša, odnosno ostvarenja prava na besplatno školovanje u Bugarskoj. Nezvanično saznajemo da ove pasoše posjeduje nekoliko desetina mještana Gore. Mediji pišu i o udruženju “Ujedinjeni Bugari Kosova”, koje predvodi Rasmin Hamza iz Krsteca, inače kadar u nastavi na bosanskom jeziku, koji je diplomu magistra stekao u Sofiji.

Inače, javna je tajna da sličnu ideju zastupaju još neki iz Župe i Prizrena.

Razlog naše reakcije je i najnovija vijest u prištinskim medijima. Naime, prvog dana januara 2018. godine, premijer Kosova, Ramush Haradinaj pozdravio je preuzimanje predsjedavanja Savjetom EU od članice Bugarske, koje će trajati šest mjeseci. On je još Bugarsku nazvao “prijateljskom”, izražavajući uvjerenje da će ona biti fokusirana na približavanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. U tom kontekstu, Haradinaj je izrazio očekivanje da će Bugarska biti “glas Kosova u strukturama Evropske unije”.
“Republika Kosovo čini sve što je neophodno kako bi se u potpunosti primjenio SSP i ove ćemo godine aplicirati za status države kandidata u EU. Čvrsto vjerujemo u podršku Bugarske u ovim procesima. Bugarskoj željim uspješno predvođenje Savjetom Unije”, napisao je Haradinaj na svom fb-profilu.

Pogađate, čime će zvanična Sofija, uslovljavati vlasti u Prištini i ko će biti žrtveno jagnje za ostvarivanje državnih ciljeva Kosova!

Jedinom ministru u Vladi Kosova, četverici zamjenika ministara, trima zastupnicima iz bošnjačke zajednice ali i zamjeniku i zastupniku iz goranske zajednice, preporučujemo stalni OPREZ i BUDNOST!

Da ne bude, kao često puta do sada, da su bili zatečeni i nemoćni!

Također, važno je da predstavnici obje zajednice u Vladi i Skupštini Kosova, budu glas razuma i odluke, nikako puki posmatrači, posebno kada premijer ili predsjednik Kosova, vode razgovore sa svojim kolegama iz Bugarske o pitanjima koja se tiču bošnjačke i goranske zajednice.

Uzimajući u obzir da je zvanična Tirana glatko priznala Bugare kao nacionalnu manjinu te da Bošnjaci u toj zemlji, i nepriznati Gorani, nemaju svoje predstavnike u institucijama države, naši predstavnici na Kosovu bi trebalo dobro da razmisle šta rade, posebno kada se radi o odlukama značajnim za naše zajednice!

Dakle, predstavnici bošnjačke i goranske zajednice u najvišim institucijama, civilno društvo i nezavisni intelektualci – OPREZ!

Grupa nezavisnih intelektualaca