Pred sam kraj 2017. godine, bošnjačko kulturno umjetničko društvo "Šarski behar", u Rečanu je održalo, tradicionalni već, godišnji sastanak. U prisustvu najviših predstavnika iz političkog i javnog života Bošnjaka, članovi rukovodstva ovog društva, sumirajući svoje aktivnosti, naglasili su da je ova godina bila veoma uspješna.

Prema riječima Edisa Jonuzija, sekretara KUD Šarski behar, ovo društvo svih ovih godina bilježi značajne uspjehe na polju afirmacije kulturnog nasljeđa, folklora Bošnjaka prizrensko-dragaškog kraja.
"Brojnim nastupima na domaćim i međunarodnim festivalima, KUD Šarski behar je, igrama, folklorom i pjesmama na najbolji način prezentiralo našu kulturu. I ove godine smo na Regionalnom festivalu, maja mjeseca, okupili društva iz Sandžaka i Makedonije, gdje smo se zajedno družili. Šarski behar se i dalje suočava sa nedostatkom prostorija za vježbe, iako imamo folklorne grupe od 6 do 20 godina i broji 50-ak članova. Opštinska vlast već godina uvrštava naše aktivnosti u kulturnom kalendaru“, naglasio je Jonuzi, dodajući da su aktivnosti društva u 2017. godini, počele od januara mjeseca.
"Pored Regionalnog festivala, organizirali smo Susrete matice i dijaspore, zatim humanitarni koncert sa osobe sa Downovim sindromom u Tirani, bili smo gosti na Međunarodnom festivalu folklora u Skoplju, učestvovali smo na humanitarnom koncertu za našu sugrađanku, Manolju Kabashi, organizirali koncert u povodu Dana Bošnjaka. Vrijedi pomenuti da smo u mjesecu martu organizirali snimanje spota – Promocija kulture i turizma grada Prizrena. Bili smo domaćini grupe 'Regjina dens' iz Tirane, bili smo gosti Udruženju planinara Kosova. U julu i avgustu smo učestvovali u snimanju, najprije, muzičkog spota Anela Rustemija i na snimanju prvog igranog filma Edina Alije 'Nikom ništa'. Naša završna aktivnost za ovu godinu je bio koncert pjevača narodne muzike u Švicarskoj, gdje smo uz podršku Udruženja 'Manastirica' održali humanitarni koncert", rekao je Jonuzi, izražavajući nadu da će sve ove aktivnosti prepoznati i opštinska vlast u Prizrenu, koja u drugoj polovini decembra, dodjeljuje nagrade za doprinos kulturi, omladini i sportu.
Čestitajući novogodišnje praznike predsjednik KUD-a Šarski behar, Edis Mustafi, prisutne je upoznao sa planovima za narednu godinu.
"Proljetni festival nam je jedan od prioriteta i nadamo se da će nas institucije podržati", kazao je Mustafi, zahvaljujući se svima onima koji su podržali rad ovog društva, od predstavnika u vlasti, do lokalnih poduzetnika te medijima na bosanskom jeziku.
Skup, na kojem su, među ostalim prisustvovali i predstavnici Turskog bataljona u sastavu KFOR-a, pozdravili su i Rasim Demiri, ministar regionalnog razvoja, Ćerim Bajrami, zamjenik ministra dijaspore i Bahrim Šabani, zastupnik u Skupštini Kosova.
Za raspoloženje gostiju se pobrinuo Anel Rustemi, koji je otpjevao nekoliko sevdalinki.