Prošlog vikenda mladi Grnčarci, članovi BKUD "Pogdorski biseri“ sa svojim su rukovodstvom posjetili jednu od najmlađih opština u Crnoj Gori, opštinu Gusinje, gdje su bili srdačno dočekani od strane tamošnjih građana te održali folk-koncert za pamćenje.

Takođe su, u sklopu svojih kulturno-umjetničkih djelatnosti, zajedno sa članovima KUD "Džafer Nikočević" iz tog grada, defileom kroz glavnu gradsku ulicu u Gusinju kao i pjesmom i igrom, a pogotovu bosanskim i kosovskim zastavama, razgalili srca domaćina koji su bili oduševljeni dekorom kao i njihovim nastupom na otvorenoj sceni. Posebno se mora istaći pomenuti folk-koncert gdje su izvođena narodna kola, pjesme i igre sa tamošnjih prostora, posebno sa neizbježnim "Halaturkom“ te crnogorskim, bosanskim i albanskim kolima, kao i izvođenje bošnjačkih i albanskih pjesama i igara prizrenskog regiona. 
Prizrensku delegaciju, da se tako izrazimo, srdačno su, u ime opštine Gusinje, dočekali predsjednica te crnogorske opštine Anela Čekić sa saradnicima, koja je poželjela da se ovakve i slične manifestacije ova dva prijateljska kulturno-umjetnička društva nastave i u budućnosti. 
Nakon odlično izvedenog folk-koncerta ova dva kulturno-umjetnička društva imali smo prilike porazgovarati sa gospođom Anelom Čekić, predsjednicom opštine Gusinje, koja je, uz selame svim našim čitaocima, između ostalog, istakla:
,,Drago mi je što je atmosfera bila na visokom nivou, mladi su se lijepo družili, a pogotovu igrali narodna kola što su gledaoci propratili velikim i zasluženim aplauzima tako da smo svi mi bili izuzetno zadovoljni, prije svega, saradnjom ova dva kulturno-umjetnička društva, te je ovo, za sve nas ovdje u Gusinju, bio jedan prelijep kulturno-umjetnički događaj. Dakle, veoma mi je drago zbog naše saradnje sa vašim 'Podgorskim biserima' te se nadam da ćemo ovakve i slične kulturno-umjetničke manifestacije u budućnosti imati što više jer je naše kulturno-umjetničko društvo 'Džafer Nikočević' već bilo u Prizrenu tokom prvomajskih praznika gdje su bili srdačno dočekani te ćemo, kako rekoh, tu obostranu saradnju podići na još viši nivo te vam hvala na svemu i uvijek ste dobrodošli u Gusinje".
Svoje utiske podijelio je i profesor Sadrija Bajra:
"Vidite, prije svega, ja bih se srdačno zahvalio predsjednici opštine Gusinje, Aneli Čekić, sa saradnicima, a posebno mojim kolegama iz kulturno-umjetničkog društva "Džafer Nikočević“ te mojim dragim Gusinjanima na srdačnom gostoprimstvu te jednim prelijepim druženjem naših djevojaka i momaka sa njihovim, koji će se vjerujem nastaviti i dalje jer smo pozvani da gostujemo i ljeti kada Plav i Gusinje posjećuje veliki broj Bošnjaka i Albanaca iz dijaspore, pretežno iz SAD te će nam biti drago održati veliki folk-koncert na veliki praznik dijaspore 2. avgusta. Takođe mi je drago što je gospođa Čekić, između ostalog, otvorila i izložbu tradicionalnih nošnji etničkih zajednica Kosova, tj prizrenskog regiona, te sam ja, kao i publika, prezadovoljni nastupom dva renomirana bošnjačka kulturno-umjetnička društva. Nažalost, ako razgovaramo o našim političkim liderima sa Kosova, tj. našim  predstavnicima u kosovskim institucijama, a bave se kulturno-umjetničkim djelatnostima, oni nemaju pojma ili sluha za bošnjačku kulturu, umjetnost i tradiciju o ovakvim ili sličnim manifestacijama. Dakle, mi koji vodimo naša kulturno-umjetnička društva, kako i naši mladi članovi, trebamo da ih učimo kako se održavaju i gaje međubošnjački odnosi".
Potrebno je reći da su nakon održanog folk-koncerta bile izabrane tri najljepše Bošnjakinje iz oba kulturno-umjetnička društva kao i miss koncerta gdje je titulu najljepše, sasvim zasluženo, ponijela Ines Omeragić, članica kulturno-umjetničkog društva "Džafer Nikočević" iz Gusinja. Ona je, između ostalog, za naš web-portal izjavila:
"U ovom našem kulturno-umjetničkom društvu "Džafer Nikočević" sam tri godine i veoma sam zadovoljna svojim radom i angažovanošću, jer tu imam puno prijatelja i prijateljica koje se, zajedno sa mnom, trude da svojom pjesmom i igrom što bolje prezentujemo naš grad Gusinje. Posebno mi je drago što su me večeras izabrali za Miss koncerta te ću, kako rekoh, nastaviti da budem što bolja u ovom izuzetno zanimljivom hobiju. U našem kulturno-umjetničkom društvu imamo šest momaka i šest djevojaka, ukupno nas ima dvanaest, gdje gajimo, kako rekoh, muziku, pjesmu i igru ovih naših krajeva te ih čuvamo od zaborava u našim starim, tradicionalnim nošnjama. Nastupamo po mnogim gradovima u Crnoj Gori kao i u regionu te smo svuda srdačno dočekani. Posebno ističem Adela Damjanovića, našeg koreografa od kojeg smo naučili mnogo narodnih kola i pjesama, posebno naše čuveno kolo 'Halaturko' kao jedan od zaštitnih znakova našeg grada Gusinja. Takođe mi je drago da sam upoznala puno drugarica i drugova iz vašeg kulturno-umjetničkog društva 'Podgorski Biseri' gdje ćemo nastaviti druženje preko društvenih mreža dok se ponovo ne vidimo na nekom novom koncertu, bilo ovdje kod nas, bilo u Prizrenu, gdje smo tokom prvomajskih praznika bili srdačno dočekani te se nadam da smo uspjeli ovoga puta da to vaše gostoprimstvo i uzvratimo".
Sve u svemu, ovakvih i sličnih kulturno-umjetničkih manifestacija bi trebalo biti što više kako bi se mladi Bošnjaci Kosova i Crne Gore upoznali sa bošnjačkom kulturom i tradicijom pomenutih gradova.