Post-mortum djelo Azira Kuljićija Adže

Ovih dana je iz štampe izašlo post-mortum djelo Azira Kuljićija Adže (1948-2013), "De beše laf", najpoznatijeg zavičajnog pjesnika Župe kod Prizrena.

Azir Kuljići Adžo je za života je objavio još dvije knjige pjesama - Pod vrvoj od Šar-plajna (Pod vrhovima Šare, 2006) i Koren, ključ i kalauz (Korijen, ključ i vodič, 2013).
Osim poezije, do kraja života uredno i brižljivo je sakupljao i bilježio narodno blago iz rodne Manastirice i cijele Župe kod Prizrena. Posebno je radio na prikupljanju kratkih narodnih umotvorina – poslovica, izreka, kletvi, zakletvi, blagoslova i pogrdnih riječi.
Urednik ovog izdanja Dr Sadik Idrizi u uvodu knjige, među ostalim, naglasio je da je projekat realiziran nakon molbe najbližih rahmetli Kuljićija.
"Projekat je finansijski podržao Ajas Kuljići, sin rahmetli Adže. Materijal koji je ostao u rukopisu, bio je odlična matrica za knjigu i nakon objavljivanja će biti dostupan čitaocima i široj naučnoj javnosti. U knjizi su predočene kulturne vrijednosti Bošnjaka Župe i njom je autor htio da otrgne od zaborava lingvističke, etnološke, folklorističke, kulturološke i druge posebnosti Župe, u ovom slučaju Manastirice“, dodao je Dr Idrizi.
Obzirom da se radi o neprocjenjivoj vrijednosti ovog rukopisa, jer se javnosti stavlja na sud, zaključivanje i proučavanje vrlo vrijedna i bogata kulturna baština Župe, koju dosad niko nije zapisao, ovo djelo je od izuzetnog značaja za dalja istraživanja.
Zvaničnici Izdavačke kuće Utilisa, najavili su da će u što skorije vrijeme biti upriličena i književna promocija Kuljićijeve knjige "De beše laf", u Prizrenu, na kojoj će promotori biti eminentni poznavaoci iz oblasti jezika i književnosti.