Koalicija Vakat je i na ovim izborima predstavila svoje kandidate i ušla u političku borbu u svim opštinama na Kosovu gdje žive Bošnjaci, rečeno je na otvaranju Svečane konvencije Koalicije Vakat u Domu kulture u Prizrenu.

"Obišli smo naše sredine, predstavili naše kandidate i njihove programe, razgovarali sa ljudima, odredili prioritete i naše aktivnosti za naredne četiri godine", rekla je na otvaranju Svečane konvencije poslanica Duda Balje i dodala:
"Lokalni izbori su kapija političke arene u kojima vi birači kao ključni akteri birate stranke i kandidate u njima i mi smo ovih dana ovdje za vas, da vam predstavimo našu koaliciju i kažemo zbog čega trebate odabrati nas i naše kandidate sa liste".
Predsjednik Koalicije Vakat Rasim Demiri je istakao da će ova koalicija ubuduće imati još veći uticaj u kosovskom društvu.
"Ova ozbiljna koalicija, koja je apsolutni predstavnik bošnjačke zajednice, što se i potvrdilo na zadnjim parlamentarnim izborima, mora se više baviti kapitalnim projektima. Ne možemo se više zadovoljavati sitnim projektima. Ova koalicija ima takvu snagu, takvu moć da se može baviti krupnim stvarima kao što smo i započeli. A započeli smo jedan najveći projekat u historiji, a to je izgradnja tunela na dionici puta Prizren - Rečane, u vrijednosti od tri miliona eura", rekao je ministar Demiri i naveo i drugi kapitalni projekat - izgradnja dalekovoda u Župi.
"Mi smo autentični, historijski, većinski predstavnici bošnjačkog naroda. Mi se bavimo svim onim što čini život Bošnjaka i za sve sfere imamo prave ljude", rekao je na Svečanoj konvenciji Koalicije Vakat Džezair Murati, počasni predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, članice ove koalicije.