Nova demokratska stranka je u sklopu svojih predizbornih aktivnosti za lokalne izbore, sinoć održala promotivni skup u selu Manastirici.

Kandidat za odbornika ispred NDS-a, Azem Durmiši koji je otvorio skup zahvalio se svim prisutnim gostima na odazivu, kao i svojim kolegama sa liste i predsjednici Emiliji Redžepi.
Durmiši je na početku rekao da mu je čast što je dio uspješnog tima NDS-a, koji je od stupanja na političku scenu donio velike promjene i uradio mnogo, kako za zajednicu tako i za samo selo Manastiricu.
"Sami ste svjedoci kakve je promjene Manastirica doživjela od 2009. godine kada je na poliričku scenu stupila NDS. Uradili smo velike i značejne projekte za bolji život naših mještana. Pozivam mlade da nas podrže i nastave našim stopama. Na listi ove stranke sam zbog toga što želim da pomognem i nastavimo dalje da radimo za dobrobit svih nas", rekao je Durmiši i dodao:
"Da ova stranka brani isključivo interese naše zajednice potvrđuje i kandidatura naše predsjednice Emilije Redžepi za gradonačelnika Prizrena. Njena odluka da se kandiduje za mjesto gradonačelnika je vrlo hrabra i isključivo je u interesu čitave bošnjačke zajednice".
Azem Durmiši je pozvao mještane da u većem broju izađu 22. oktobra na izbore i da svojim glasom podrže NDS.
Nosilac liste, inače zamjenik ministra za obrazovanje, Bajruš Sezairi je u svom obraćanju poselamio skup a posebno mlade.
"Obećavam vam da ću vas uspješno i časno predstavljati. Kao novi zamjenik ministra uložiću svoj maksimum kako bi se obrazovanje u nastavi na bosanskom jeziku poboljšalo. Za nas obrazovanje predstavlja jedan od najznačajnih ciljeva jer svi znamo da je obrazovanje osnova i stub svakog društva", kazao je između ostalog Sezairi.
Kandidatkinja za odbornika, još uvijek aktuelna dogradonačelnica Prizrena, Sabina Birdaini Dana je u svom izlaganju kazala da je NDS na lokalnom nivou imala veliki uspjeh, a jedan od uspjeha je i to da je NDS dobila mjesto dogradonačelnika u opštini Prizren.
"Veliki uspjeh je i to što smo izgradili Bošnjački kulturni centar u Prizrenu. Mi smo sa još tri naša odbornika realizovali projekte iz svih krajeva bošnjačke zajednice. Imali smo zahjtev da se u vašoj školi uradi novo grijanje i to smo uvrstili u budžet, tako da u narednom periodu očekujemo realizaciju tog projekta, rekla je Dana.
Šejla Arifi, takođe kandidatkinja za odbornicu ispred NDS-a je kazala da je ponosna što je dio tima mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi, a među njima je i mještanin sela Manastirice, Azem Durmiši.
"Azem Durmiši zaslužuje vaš glas, zato apeljuem da u nedjelju izađete u što većem broju i podržite NDS i vašeg kandidata", rekla je Arifi.
Na kraju se prisutnima obratila Emilija Redžepi, predsjednica NDS-a i kandidat za gradonačelnika Prizrena.
"Poštovani mještani Manastirice, selamim vas i zahvaljujem vam se na ovolikom prisustvu. Došli smo da od vas zatražimo podršku za lokane izbore koji će se održati u nedjelju. Od vas tražimo glas za vašeg čovjeka iz vašeg sela. Azem Durmiši je po meni oličenje poštenja, njegova skromnost i njegova veličina dugi niz godina pokazuju da Nova demokratska stranka treba imati takvog čovjeka u prvim redovima i on mora imati visoku funkciju", kazala je predsjednica NDS-a.
Vodeći se nacionalnom strategijom, na ovim izborima smo odlučili da NDS ima svog kandidata za gradonačelnika, rekla je Emilija Redžepi i dodala:
"Tri su razloga zbog kojih na ovim izborima izlazim kao kandidat ispred NDS-a za gradonaćelnika. Prvi je što ja kao lider NDS nisam mogla da dođem u bilo koje selo u Župi i tražim podršku za bilo kog albanskog kandidata zato što su nam obećali opštinu a to obećanje nisu ispunili. Drugi razlog je što želimo da pokažemo drugim narodina da Bošnjaci imaju svoj identitet, svoju kulturu, imaju svoj ponos. Treći razlog je bio da pokažemo drugim zajednicama da jedan Bošnjak sa bosanskim jezikom može biti kandidat i može učestvovati u trci za predsjednika opštine Prizren", rekla je predsjednica Emilija Redžepi.
Kompletan izvještaj sa predizbornog skupa Nove demokratske stranke u Manastirici pogledajte u video prilogu: