U bošnjačkoj zajednici širom Kosova postoji veliki broj talentiranih mladih od kojih se, u posljednjih par godina, izdvajaju sportisti, glumci, pjevači... ali ima i mladih umjetnika obdarenih za slikanje.

Aida Redžepagić iz Prištine, odlična učenica 11. razreda Srednje medicinske škole, svoju prvu samostalnu izložbu slika je imala na Dan Bošnjaka Kosova, predstavivši se prvo ljubiteljima ove vrste umjetnosti 27. septembra u Peći, a sutradan i u Prizrenu, na Svečanoj akademiji. 
Mlada Aida Redžepagić kaže da od malena voli slikati, ali da je sada shvatila da joj slikarstvo nije hobi već velika ljubav. 
"Uzor mi je veliki i neprevaziđeni Vinsent Van Gog, naročito volim njegovu čuvenu sliku 'Zvijezdana noć'. Crtanje i slikanje vježbam skoro svakoga dana, a moja porodica mi je najveća podrška. Slikanjem svoje poruke postavljam na platno da bi ljudi vidjeli i shvatili šta sam time htjela reći", ističe Aida.
Uprkos obavezama u školi uvjek nađe vremena za slikanje, a pohađa i kurs slikarstva.
"Želim uporedo ići u školu i baviti se slikarstvom. Planiram, svakako, da završim Medicinski fakultet i to su te dvije najveće ljubavi u mom životu, za sada, osim porodice, svakako. Za kosovsko slikarstvo imam visoko mišljenje no smatram da bi i država svojim donacijama ili projektima trebala podržati mlade i školovane umjetnike", napominje ova mlada umjetnica. 
Svojim vršnjacima poručuje da budu aktivni, da ne budu kući po čitav dan i gledaju u kompjuter ili da ne budu po zagušljivim kafićima i da tu provode dosta vremena.
"Mladim ljudima preporučujem neki hobi ili neki sport, a mogu i slikarstvom da se bave. Umjetnost je nešto najljepše što vam se može dogoditi", istakla je Aida Redžepagić, mlada i perspektivna slikarka iz Prištine, kojoj želimo puno uspjeha u školskim obavezama, a posebno na polju umjetnosti.