U sali bioskopa "Bistrica", juče je u sklopu obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova prikazan film "Nikom ništa" studenta režije na Akademiji dramskih umjetnosti u Prištini, Edina Alije.

Publika koja je ispunila salu ovog starog gradskog bioskopa je s nestrpljenjem očikivala da pogleda prvi film jednog bošnjačkog reditelja na bosanskom jeziku na Kosovu.
Prije projekcije reditelj Edin Alija je, ističući da je ovo prvi film snimljen na bosanskom jeziku na Kosovu, zahvalio svima onima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, a publici, uz zahvalnost na odazivu, poželio ugodno gledanje filma.
Nakon 22 minute, koliko je trajao film, i s pažnjom odgledan svaki kadar filma, publika je na nogama ovacijama pozdravila reditelja i cijelu glumačku ekipu, koja joj se poklonila na bini.
Film "Nikome ništa" je saradnja umjetnika bošnjačke, albanske i srpske zajednice koji se bavi temom ranih brakova na području Prizrena u sredinama gdje žive Bošnjaci. Tema je iz vremena sedamdesetih godina prošloga vijeka i tretira emotivne patnje sedamnaestogodišnje Mejreme koja mora stupiti u brak sa dosta starijim čovjekom, također film prikazuje i etnografiju, kulturu i običaje Bošnjaka koji žive na tom području.
Reditelj Edin Alija ističe da je sa estetskog aspekta film "Nikome ništa" mnogo kompletniji od njegovih ranijih radova.
"Film tretira ljudski instinkt, metod donošenja odluke jedne nezrele osobe koja ima 17 godina. Sve je to pritisak od njenog oca koji je tjera da se uda za nekoga koga nikad nije vidjela u životu. E sada, kada stavite publiku u poziciji da postane dio filma i kada se probudi emocija, onda je to to, pogodili ste", kaže Edin Alija. 
Ovom mladom umjetniku želimo mnogo sreće i uspjeha u narednim projektima, a kako je izgledalo na projekciji filma u bioskopu Bistrica, pogledajte u foto galeriji.