U Rečanu je u petak organiziran okrugli sto na temu "Doprinos i uloga bošnjačke žene u očuvanju nacionalnog identiteta jezika, tradicije i kulture Bošnjaka Kosova", u organizaciji NVO "Equality".

Skupu se odazvao veliki broj žena iz mnogih sela u Župi.
Na početku je prikazan dokumentarac sa svim aktivnostima ove organizacije tokom svih prethodnih godina, u sklopu obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova. 
Predsjednica NVO "Equality" Sanela Lutvić, kaže da je ovim okruglim stolom i ova nevladina organizacija dala doprinos u proslavi Dana Bošnjaka Kosova. 
“U povodu obilježavanja ovog dana pozvali smo veliki broj bošnjačkih žena i djevojaka iz ovdašnjih sela sa ciljem da ukažemo na položaj ovdašnjih žena u porodici i društvu kroz priču, razgovor, debate, okrugle stolove i slično. Ovdašnje žene imaju veliki uticaj u očuvanju svog identiteta, jezika, tradicije, a Bošnjakinje, posebno kao grupa, odnosno stub svoje porodice, imaju veoma važnu ulogu u životu jer, bukvalno, od majke u jednoj porodici počinje sve. Sve se to, prvenstveno odnosi na jezik, na tradiciju, a nakon toga na kulturu te ostale segmente kroz koje se prožima jedno društvo. Cilj nam je bio pozvati žene koje nisu zapošljene, koje nemaju čest kontakt sa ostalim ženama, odnosno sa političarkama, sa ženama iz obrazovanja i slično, da u zajedničkom razgovoru vidimo i shvatimo sa kojim se problemima suočavaju ovdašnje žene, bilo u porodičnoj atmosferi, bilo u čitavoj bošnjačkoj zajednici. Takođe ćemo pokušati da kroz prizmu obrazovanja pojasnimo položaj naših žena i njen doprinos u savremenom društvu kroz segment obrazovanja, kroz privredu, tradiciju i očuvanja kulture, jezika i svog identiteta", rekla je Sanela Lutvić.