Svečana akademija u povodu Dana Bošnjaka Kosova, koji se ove godine slavi po osmi put od ozvaničenja, održana je juče u Prizrenu.

Pored bošnjačkih političkih predstavnika, intelektualaca i mnogobrojnih građana, Svečanoj akademiji u Prizrenu su prisustvovali i ministar javne administracije Mahir Yagcilar, savjetnik predsjednika Kosova, predstavnici ogranaka PDK, LDK i AAK, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine.  
Akademiju je monologom otvorio novinar i pisac Mustafa Balje. On je zatim podsjetio da se Međunarodni dan Bošnjaka vezuje za zasijedanje Svebošnjačkog sabora od 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, a na kojem je donesena odluka o vraćanju historijskog imena Bošnjak. 
Ministar regionalnog ekonomskog razvoja Rasim Demiri, je u svom obraćanju akademiji istakao da današnji dan čini nacionalni identitet ovjekovječenim, svijest o prošlosti i jasniju budućnost.
"Ovo danas ovdje nije obična proslava, ovo je dan kada zajedno u jedan glas kažemo svijetu da smo ponosni na svoj identitet, kako smo sastavni dio ovog društva, kako nedvosmisleno učestvujemo u razvoju naše države, ovo je dan kada filharmonijski trebamo poslati poruku da smo Bošnjaci i da smo spremni da sa svima sarađujemo u cilju sigurnije i ekonomski razvijenije budućnosti", rekao je ministar Demiri i dodao da on kao novoimenovani ministar za ekonomski razvoj u Vladi Kosova poziva na početak jedne nove epohe Bošnjaka Kosova - epohe regionalnog ekonomskog razvoja.
Poslanik u prošlom sazivu Skupštine Ćerim Bajrami pročitao je telegram čestitke premijera Ramusha Haradinaja.
"Bošnjačka zajednica Kosova je bila i ostala veoma važan faktor u svim procesima očuvanja i jačanja države Kosovo zajedno sa albanskim većinskim narodom. Ja vam kao premijer Vlade Republike Kosova obećavama da ćemo zajedno sa vašim političkim predstavnicima raditi intenzivno na bolje sutra za sve gražane Republike Kosova, a zasebno na realizaciji svih prava bošnjačkog manjinskog naroda koje garantiraju Ustav i zakoni Republike Kosova", stoji, između ostalog, u telegramu čestitke premijera Haradinaja. 
Akademiji se zatim obratili i ministar Mahir Jagcilar, predsjednik ogranka LDK u Prizrenu Haxhi Avdyli, predsjednik ogranka AKR Lulzim Kabashi i Harun Hodžić sa Igmana - u ime gazija bosanskih. 

Pogledajte prilog sa RTK1, novinara Mustafe Baljea, o proslavi Dana Bošnjaka u Prizrenu: