Javori - mjesto gdje su streljani

Ovih dana navršava se godišnjica velikog zločina kojeg je 1912. godine počinila srpska vojska nad nedužnim stanovništvom Gore, kada je ubijeno nekoliko desetina mještana Gore.

Streljanje je vršeno gotovo u svim gorskim naseljima, a namjera srpske vojske bila je osveta, ali i zaplašivanje stanovništva.

Najveći zločin desio se u Restelici, gdje je ubijeno 12 mještana, među kojima je najviše bilo iz familije Hodža (Koljošofci – Aljabukofci). Najmlađa žrtva bio je Alija Hodža, koji je imao 19 godina.

Srpska vojska je te jeseni prema Zlipotoku povela 14 mještana Restelice sa namjerom da ih strelja. Ragip Ese je uspio da pobjegne iz kolone. Pobjegao je u Albaniju. Vejselj Bazda je preživio od metka i od sablje. On je ranjen pao u nesvjest, a čim se osvjestio zatražio je vodu ne znajući da su srpski vojnici još tu. Srpski vojnik je Vejselju sabljom rasekao i unakazio lice, ali je Vejselj velikim čudom ostao živ.

Mjesto gdje su streljani i ukopani danas nosi ime Javori. Tu je Adem Hodža nekoliko godina kasnije zasadio javore.

Zločin je izazvao veliki strah među mirnim stanovništvom Gore. Ubrzo nakon zločina veliki broj familija napušta Goru i odlazi u Tursku (Anadolija). Oni koji su ostali godinama su živjeli u strahu, a o zločinu nikada nisu govorili.

Poslušajte kako je Enser Hodža stihovima opisao ovaj zločin.

Junak ovog zločina svojim saburom bila je Ajša, žena koja je izgubila sina i brata. Poslušajte dio iz poeme “Javori” gdje Abdulćerim Čufta – Keke opisuje Ajšin dolazak na mjesto zločina.