Poslije duge i teške bolesti

Jučer je u svom rodnom Donjem Ljubinju, u svojoj 56. godini, preselio poznati doajen bošnjačke kulture – Ramit Ameti, predsjednik i jedan od osnivača Dramsko humorističkog društva "Merak", koje se među našincima proslavilo po završetku rata na Kosovu, od 1999. godine.

Poslije duge i teške bolesti njegovo plemenito srce je prestalo da kuca, ostavivši njegova djela da žive među nama, da ga se sjećamo kao dobrog insana, plemenite duše i mehkanog srca spreman da pomogne svakome u nevolji. Posebno će ga se sa ponosom, koji im u ovim trenucima bol prekriva, sjećati njegovi sugrađani iz Donjeg i Gornjeg Ljubinja, gdje je svoj radni vijek proveo u gornjeljubinjskoj ambulanti. U sjećanjima će zauvijek ostati njegova ljudskost prema pacijentima kojima je, ne žaleći sebe, izgarao u naporima da pruži stručnu i adekvatnu medicinsku pomoć. Na žalost, sebi nije… A, tako je Allah odlučio, jer su sve naše sudbine u Njegovim rukama.

Rahmetli Ameti je poslije kosovskog rata završio „Školu dramske umjetnosti“ u klasi poznatog glumca Faruka Begolija, nakon čega je sa grupom entuzijasta iz njegove klase osnovao Dramsko humorističko društvo „Merak“. Njegov prepoznatljiv stil prenošenja „našinske kulture“ uspješno je prezentirao kroz ovo dramsko društvo za šta je dobijao i nekoliko značajanih nagrada, od opštinskih pa do međunarodnih.
Dramsko humorističko društvo „Merak“, iz D. Ljubinja nadomak Prizrena, odlukom žirija sastavljenog od kulturologa, etrnologa, umjetnika, te i društvenopolitčkih predstavnika, odlikovano specjalnim priznanjem za predstavu „Ljubinjska nusa“ na trećem „Etnofestivalu Kukaj - 2013.“ u istoimenom etno-selu.

U svojim arhaičnim elemntima, „Ljubinjska nusa“ je sa originalnim načinom scenske izvedbe, u međuostalom i „šarenjem ljubinjske nuse“, pobudila posebnu pažnju mnogobrojnih, inostranih, novinraskih ekipa i etnologa, te je Ametijev scenarij na ovu temu prepoznatljiv širom Kosova. Stoga je priznanje došlo u prave ruke, ne samo njemu, već i bošnjačkoj zajednici iz Gornjeg i Donjeg Ljubinja koja „ljubomorna“ čuva tradiciju od zaborava, ne dozvoljavajući da je prekrije more novokomponovanih elemenata.

Istodobno je rahmetli Ameti uspostavljao i gradio mostove prijateljstva sa BiH. U njegovim brojnim gostovanjima u Bosni, u raznim državnim i vjerskim institucijama, prenosio je saznanja o postojanju bošnjačke zajednice na Kosovu, o njihovoj kulturi, običaju i jeziku. Izgradio je mnoge kulturne veze jednog te istog naroda, družio se sa mnogim eminentnim ljudima iz svijeta bosanske politike i kulture, osobito sa poznatim glumcem Dinom Mustafićem, kojem je bio i njegov česti gost i obrnuto, on njemu domaćin.

Njegovim odlaskom, bošnjačka zajednica je izgubila, zaista, jednog vrijednog insana, jednog neprikosnovenog kultrnog radnika kojeg je krasila staloženost, mir i blaga riječ. Dženaza namaz obavit će se sutra, 15. septembra, poslije džuma namaza u Donjem Ljubinju.

Neka mu Allah podari lijepi dženet i vječni rahmet duši!

Raif Kasi
BalkanPlus