Dok su mještani ostatka Gore, a posebno kosovskog dijela umorni od brzih ritmova, noćnih muzika, veselja i zabava koje traju od zalaska do izlaska Sunca, i koje ih umore u tolikoj mjeri da dan provedu u spavanju i ne daju im da tokom cijelog odmora vide bijela dana, a kamoli nešto organizuju tokom dana, mještani Šištevaca imaju vremena i za noćna veselja i druženja, ali imaju vremena i za kulturne aktivnosti tokom dana.

Jučer je u Šištavecu dijaspora iz Engleske organizovala jedan izuzetno zanimljiv i vrijedan kulturni događaj, na kojem je učestvovalo cijelo selo. Svi učesnici druženja su bili obavezni da budu odjeveni u narodnoj nošnji – djevojke, nevjeste, momci i oženjeni. Braća Sali i Ali Kingji, poznati kulturni djelatnici, su bili zaduženi za koreografiju.

Odjeveni u narodnoj nošnji, uživali su u preljepoj prirodi, pjevali i igrali uz tradicionalne zvuke par sati. To je bio trenutak pravog odmora i druženja, daleko od seoske buke, u čistoj i preljepoj prirodi, trenutak kada ne žuljaju lacoste, kada visoke pete ne smetaju tokom igranja.

Na kraju je priređen ručak za sve učesnike manifestacije.


* Slike preuzete sa fb profila Sadika Idrizija

RadioGora.org