U prelijepom ambijentu, tik uz vrhove Šare, od 1. do 3. avgusta, u Donjem Ljubinju nadomak Prizrena, održava se kolektivna "Sunet svadba-2017.", na kojoj će se osunetiti 76 mališana, od tri mjeseci do pet godina.

Ova jedinstvena kolektivna tradicija, prema nekim izvorima, datira više od sto godina i nastala je iz humantiranih razloga, a najglavniji je bio taj da se, u dalekoj prošlosti, olakša onim porodicima koje finansijki nisu bile u stanju da sunete svoju djecu. Ovim načinom sve porodice mališana-sunetlija postaju ravnopravne, sa minimalnim ulaganjima.

Inače, ovu reliktnu, vjersko-svadbenu manifestaciju prati, kao i i svaki put, veliki broj domaćih i inostranih novinarskih ekipa. Prema nekim nepotvrđenim podacima kolektivna sunet svadba, koja je zadržana tradicionalno samo u Donjem i Gornjem Ljubinju, sa prekidom i u Manastirici, stara je više od sto godina. Ni stariji žiteji ne pamte korijenje i početak ovakve, jedinstvene, kolektivne sunet svadbe.

Jučer je započeo prvi dan ceremenoje trodnevne "Sunet svadbe Donje Ljubinje 2017.", učenjem dove u seoskoj džamiji, izjutra u deset sati.

U 13 časova na školskom igralištu upriličen je doček "tajfi" - majstore muzike; tri para tupana i isto toliko zurli. Poređani u krug, sunetlije-mališani su sa rodiljima darivali majstore-muzikante, a oni će tri dana pratiti sunet svadbu.

Danas se kod mještana osjeća velika radost, cijelo selo je na nogama, i muško i žensko, pa nakon "izlaganja" sunetlija u dvorištu škole, povorka sa tupanima i zurlama krenula je u obilazak sela, koje je potrajalo, kako to uvijek biva, satima.

Član Organizacionog odbora "Sunet svadbe D. Ljubinje 2017." dr. Oruč Karadolami ističe "da ja na spisku za sunećenje 76 mališna, uzrasta od 3 mjeseci do pet godina".

"Sunećenje će se izvršiti dvojakom metodom, i berberom i hirurgom. Iako je u ranija vremena ovaj posao radio samo berber, danas se većina roditelja odlulučuje za hirurga. Tako da ove godine imamo samo tri-četiri deteta koja će se sunetiti starom, tradicionalnom metodom, dakle berberom, dok će ostala osunetiti hirurg", kazao je dr. Karadolami.