Prilikom klanjanja Bajram namaza u Parizu, u salu gdje su muslimani iz Bosne, Sandžaka i Kosova klanjali Bajram, sreli smo braću Adama i Eliasa Ibiši, prvake Francuske u taekwandou i gimnastici.

Rođeni su u Francuskoj, a porijeklom su iz Gore – selo Mlike. Ponosno govore da su porijeklom iz Gore, koju puno vole i rado odlaze svake godine. Po prirodi su mirni i povučeni, a viještinu i hrabrost pokazuju samo tamo gdje se takmiče. O njihovim uspjesima najbolje govore brojne medalje, uspijesi i dodeljena priznanja.

Ibiši Adam, rođen je 1999. godine. Sa samo šest mjeseci polazi u školu plivanja za bebe. Od četvrte do osme godine trenira karate, gdje dobija braun pojas. U devetoj godini počinje da trenira taekwondo, a ujedno upisuje i školu za klavir.

Ubrzo počinje da izlazi na regionalna taekwondo takmičenja, gdje postiže izvanredne rezultate i biva zapažen od strane IDF (La Ligue de Taekwondo Ile de France). Nedugo nakon toga počinje da izlazi na nacionalna takmičenja, gdje osvaja zlatne medalje, pa ga FFTDA (Tekwando federacija Francuske) sa 10 godina šalje na iternacionalna takmičenja. Takmiči se u kategoriji klasa A i G1, a u isto vrijeme počinje da održava i klavir koncerte.

Osvajanjem prventstva Francuske, Ministarastvo sporta Francuske Adama prepoznaje kao buduću nadu Francuske.

Sa 13 godina odlazi u INSEP (Olimpijski grad), gdje se školuje i trenira sa najboljim sportistima Francuske.

Do danas, do svoje sedamnaeste godine bio je 4 puta prvak Francuske, 2 puta vice šampion i jednom treći. Osvojio je puno medalja na nacionalnim i internacionalanim takmičenjima, u Rumuniji, Begiji, Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Austriji, Poljskoj, Litvaniji, Njemačkoj … .

Trenutno se priprema za Univerzijadu koja se održava u Kini (Šangaj) krajem avgusta mjeseca. Trenutno je crni pojas drugi dan.

Ibiši Elias, rođen je 2004. godine. U trećoj godini počinje da trenira gimanstiku, a već u petoj godini počinje da izlazi na regionalna takmičenja. Postiže zapažujuće rezultate, osvaja sva takmičenja i kvalifikuje se za prventstvo Francuske, gdje osvaja prvo mjesto.

U šestoj godini pored gimnastike počinje da trenira i taekwando. Iste godine ulazi u IDF i osvaja treće mjesto na prvenstvu Francuske u taekwandou, kao i prvo mjesto u gimnastici.

U devetoj i desetoj godini osvaja prvenstvo Francuske u oba sporta.

Desilo se i nešto čudno, u jedanaestoj godini u jednom vikendu uspio je osvojiti dva prventsva u dva potpuno različita sporta, u subotu u Lionu u taekwandou, u nedjelju u Montbeliardu prvenstvo Francuske u Gimnastici.

2015. godine Ministarstvo sporta Eliasa proglašava najboljim sportistom, te prepoznaje kao nadu Francuske.

Trenutno se priprema za Europsko prvenstvo koje će se održati u Mađarsku krajem oktobra.