Vandredna sjednica SO Dragaš

Zbog problema nastalih nakon što je investitor "Eurokos" počeo sa pripremom terena za gradnju hidrocentrale u ataru sela Vraništa, te sedmodnevnih protesta, kao i intervencije policije, jučer je na inicijativu odbornika iz Gore održana vanredna sjednica Skupštine Opštine Dragaš.

Vanredna sjednica SO Dragaš je zakazana na inicijativu odbornika iz manjinske zajednice sa tačkom dnevnog reda, koja je glasila: Ukidanje odluke o eksproprijaciji imovone za gradnju mini centrale u ataru sela Vraništa.

Nakon dvoipočasovne rasprave i diskusija manjinskih odbornika, koji su svoj zahtjev argumentovali na osnovu zakona o eksproprijaciji insistirajući na poštivanja zakonitosti, i na drugoj strani odbornika iz Opolja koji su branili raniju odluku i podržavali svojim diskusijama investitora, bazirajući svoj stav na uloženim sredstvima.

Nakon rasprave, zahtjev odbornika iz Gore je stavljen na glasanje, i većinom glasova nije usvojen prijedlog odbornika iz Gore, koji su tražili da se poništi odluka o eksproprijaciji. 11 odbornika iz Opolja je glasalo protiv poništenja odluke o eksproprijaciji, a svih osam odbornika iz Gore je glasalo za poništenje odluke o eksproprijaciji, dva odbornika iz Demokratskog saveza Kosova su bila uzdržana, a nekoliko odbornika za vrijeme glasanja nije bilo u sali SO Dragaš.

"U posljednje vrijeme postala je praksa da nas preglasavaju, zaista ovo ne vodi ničemu, oni mogu uvijek progurati svoj zahtjev jer ih je više, a mi nikad nismo u mogućnosti da zaštititimo svoje interese. Kada su u pitanju interesi zajednice ipak bi se odluke trebale donositi dvotrećinskom većinom glasova, i naravno poštovati interesi svake zajednice.

Ovakvo neuvažavanje vodi ka podjeli i ne vodi toleranciji i zajedničkom suživotu na ovim prostorima. Čudno je i to što su manjinske partije u koaliciji sa vladajućom partijom, a praksa je pokazala da kada je neki interes većine, onda nema tu opozicije, glasa se nacionalno, dolazi do potpune polarizacije, što nije dobro za demokratiju, da se uvažavaju interesi jedne strane, a da se duga strana zanemaruje i preglasavanjem majorizuje", istakli su odbornici iz Gore za portal "Gorapress".