Nastavljeni radovi na izgradnji hidrocentrale

Rano jutros bageri firme "Eurokos" počeli su sa iskopom zemljišta, krčenjem šume i probijanjem puta za gradnju hidrocentrale u ataru sela Vraništa.

Mještani Vraništa i okolnih sela protestuju već nedjelju dana i protive se gradnji hidrocentrale na njihovom privatnom ataru, kao i, kako kažu, nezakonitom eksproprijacijom od stane Opštine Dragaš, prenosi portal Gorapress.
"Prije dva dana je odjejenje Osnovnog suda u Dragašu, odnosno predsjednica Sabaheta Kurtishi, donijela odluku da se za tri dana prekinu sve aktivnosti, dok Sud ne donese konačnu odluku. Taj rok nije ispoštovan, pa su radovi rano jutros nastavljeni", istakli su mještani Vranište.
"Mi smo se zaista opustili, mislili smo da će se poštovati odluka suda. Međutim rano jutros firma je uz pomoć specijale policije došla na naša imanja i, kao što vidite, napravili su veliki haos", kažu vidno uznemireni mjšetani Vranište.
"Ovo je stramota, mora neko odgovarati zbog ovoga. Mora se odgovoriti na pitanje, ko je poslao specijalnu policiju da obezbjeđuje privatnu kompaniju? Slobodno pišite u novine neka zna cio svijet, mi nismo nikakvi kriminalci, mi samo branimo svoju imovinu", govore u glas okupljeni mještani.
"Trebali ste da da budete jutros ovdje pa da vidite kako nas je policija gurala. Koga to oni štite? Policija je narodna i ne bi trebalo tako da se ponaša. Mi smo legli ispred bagera, tamo su naša mala djeca, naše žene, bićemo živi štit, ali nećemo dozvoliti nikome da nas niko ponižava".
Veoma brzo su na terenu stigli prestavnici OSCE-a, Kancelarije ze zajednice, KFOR-a, UNMIK-a, a prema riječima seoskog odbora, obavještena je i Kancelarija EU na Kosovu, kao i EULEX. 
Predstavnici seoskog odbora su oko devet časova posjetili Sud u Dragašu,i tražili da se obustave radovi, ali kako su oni kazali predsjednica Suda, Sabaheta Kurtishi nije htela da ih primi.
"Bili smo i kod gradonačenika Opštine Salima Jenuzija i tražili da i on bude na licu mjesta, ali nažalost rekao nam je da ima obaveze i da mora hitno u Prizren zbog nekih neodložnih obaveza. To nije pošteno od njega, našim glasovima je već dva mandata predsjednik", ističu mještani. 
Poslije upornog suprostavljanja, negdje oko 10:30 časova bageri su se povukli, a mještani su ostali da čuvaju svoja imanja.
Prema riječima Seoskog odbora koji je zadužen za komunikacije sa medijima, negdje oko 16 časova stiglo je rješenje iz Suda u kojem stoji da Sud odbacuje zahtjev mještana Vranište za uvođenjem privremenih mjera zabrane izvođenja radova.
Takođe se u rješenju navodi kako sve potrebne dozvole ima izvođač radova "Eurokos", kažu mještani. Sud takođe, navodi sve članove zakona koji govore o prinudnim mjerama, ali se zaobilazi glavna stvar. Nigdje se ne spominje Zakon o eksproprijaciji.
Tu jasno piše ko može da vrši i u koje svrhe eksproprijaciju. Lako je objezbjediti ostale dozvole kada se obezbjedi odluka o eksproprijaciji. Sud treba da se bavi tužbom i da utvrdi da li Opština, odnosno gradonačelnik ima pravo da pokrene eksproprijaciju za centrale, i da li je to javni interes? 
"Imamo sedam dana rok za žalbu. Uložićemo žalbu, obratićemo  se i Apelacionom sudu i budite ubjeđeni da nećemo odustati, Obratili smo se svim međunarodnim institucijama, kao i američkoj Ambasadi", kažu mještani.
Kako saznaje Gorapress, danas su i odbornici iz manjinskih zajednica, uz podršku poslanika Demokratskog saveza Kosova (LDK), sakupili potreban broj potpisa i zakazali vanrednu sjednicu Skupštine za petak, na kojoj  će tražiti poništavanje odluke o eksproprijaciji.