Dosadašnja zastupnica bošnjačke koalicije Vakat

Velika crna mrlja u radu svih bošnjačkih predstavnika u kosovskim institucijama je to što nisu uspjeli da se do sada izbore za formiranje opština sa bošnjačkom većinom

Dosadašnja zastupnica bošnjačke koalicije Vakat Duda Balje i na predstojećim prijevremenim parlamenatarnim izborima na Kosovu, 11. juna, boriće se za ulazak u kosovsku Skupštinu kako bi nastavila da se zalaže za interese svoje zajednice.

Na Kosovu živi oko 32 hiljada Bošnjaka i treća su zajednica po brojnosti, nakon Albanaca i Srba. Prema Ustavu u Skupštini Kosova Bošnjaci imaju tri garantovana poslanička mjesta za koja se na ovim izborima pored koalicije Vakat takmiče još dva bošnjačka politička subjekta.

Duda Balje u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ocjenjuje da bošnjački politički predstavnici i na ovim izborima ne nastupaju sa jednom listom kandidata zato što se previše razilaze u svojim stavovima.

Po njenim riječima, Vakat je najstarija koalicija na Kosovu, jer je formirana odmah nakon rata i opstala je do sada, a njeni glavni ciljevi su zaštita interesa kosovskih Bošnjaka. Ona napominje i da je gotovo nemoguće glasovima birača osvojiti još jedno poslaničko mjesto u Skupštini, van tri garantovana, prije svega zbog uticaja velikih albanskih partija.

Poboljšati uslove nastave na bosanskom jeziku

“Kada si velik uticaj na manjeg je mnogo jednostavniji. Mislim da utiču na naše biračko tijelo, utiču na naše Bošnjake, bilo finansijski, bilo snagom moći u odlučivanju i riješavanju problema, na različite načine. Realno nije fer, ali to je stanje na terenu i mislim da je to jedan razlog zbog čega je naše četvrto mjesto jako teško osvojiti”, kaže Balje.

Ona ocenjuje da je velika crna mrlja u radu svih bošnjačkih predstavnika u kosovskim institucijama to što nisu uspjeli da se do sada izbore za formiranje opština sa bošnjačkom većinom, a u odlazećem sazivu Skupštine je, kaže ona, posebno bilo teško uraditi nešto po tom pitanju zbog toga što je u žiži interesovanja bilo formiranje zajednice opština sa srpskom većinom.

Među prioritetima koalicije Vakat je, ističe Balje, bilo i poboljšanje uslova za nastavu na bosanskom jeziku, a najveći problem ostaje nedostatak udžbenika na bosanskom jeziku.

“Radimo na tome, pokušavali smo da uspostavimo kontakt sa Bosnom i Hercegovinom u vezi udžbenika i imamo neke pomake u tom pravcu. Potom je ovdje u Ministarstvu obrazovanja formiran tim ljudi koji će analizu knjiga koje dolaze iz Bosne i Hercegovine da li one mogu da se koriste na Kosovu i da li treba da se dodatno adaptiraju”, dodaje Balje.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, na bosanskom jeziku postoji samo nekoliko smjerova na univerzitetima u Prizrenu i Peći, gdje je najveća koncentracija Bošnjaka i zbog toga su prinuđeni da na studije, posebno postdiplomske, odlaze u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju ili Bugarsku.

Duda Balje, koja je i sama većinu svog obrazovanja završila u Novom Sadu, ističe da oni mladi koji se školuju van Kosova ne mogu mnogo biti od koristi svojoj zajednici jer ne znaju albanski jezik, a postoji i problem nostrifikacije diploma. Ona lično još uvijek nije uspjela da nostrifikuje svoju diploma iz Novog Sada gdje je nedavno doktorirala.

Na Kosovu je uz to i velika stopa nezaposlenosti, pa je to problem koji dotiče sve zajednice i zato Balje smatra da je vrijeme da se politički prioriteti promjene sa izgradnje puteva, zgrada, hotela i benzinskih pumpi na otvaranje novih radnih mjesta.

Saradnja bošnjačkih političara sa Kosova i BiH je veoma slaba

Predstavnica bošnjačke koalicije Vakat kaže da je saradnja sa političarima iz BiH veoma slaba, te da osim pomoći nedostaje čak i emotivna konekcija. Balje navodi da je svima poznato da je BiH država sa pravom veta i da su tamošnjim Bošnjacima ruke vezane, ali to po njenom mišljenju neopravdava malo kontakata sa Bošnjacima sa Kosova.

U vezi strogog viznog režima koji je na snazi između Kosova i BiH, Duda Balje podsjeća da je Kosovo uvelo vize građanima Bosne i Hercegovine kao recipročnu mjeru i potencira da vize pogađaju najviše pripadnike bošnjačke zajednice.

“Trpi politika, trpi obrazovanje, trpi tržište, ekonomija, intelektualni sektor, puno toga trpi. Mi smo praktično amputirani u odnosu sa njima u veoma velikom broju pravaca. Prošle godine nas dva poslanika, otišli smo u Skoplje da uzmemo vizu za Sarajevo sa diplomatskim pasošem i bili smo odbijeni. I taj reciprocitet ako malo globalnije pogledate na sve to je udarac samo na nas Bošnjake”, kaže Balje.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, po riječima Balje, daleko veća pomoć kosovskim Bošnjaima dolazi iz Turske i to u svim sferama života.

“Dobili smo oko 200 muznih krava jer mi Bošnjaci živimo na mjestima gdje imamo mnogo obradivih površina i akcenat smo stavili na poljojprivredu i turizam. Pomoć je u krupnoj stoci, u poljopivrednim mašinama, u opremanju škola, u kulturi”, kaže Balje i zaključuje da Tursku vidi kao velikog prijatelja i kao adresu na kojoj kosovski Bošnjaci uvijek mogu da se obrate kad god im je potrebno.