Delegacija Koalicije Vakat, u kojoj su bili poslanici Ćerim Bajrami i Duda Balje i potpredsjednik stranke Bahrim Šabani, posjetila je pećki region gdje se sastala sa kandidatima iz ovog kraja na zajedničkoj listi Koalicije Vakat.

Kandidat sa liste Koalicije Vakat Rustem Nurković je poželivši dobrodošlicu, predstavio goste te ih upoznao sa kandidatima iz pećko-istočkog kraja na listi Koalicije Vakat za parlamentarne izbore zakazane za 11. jun.
Poslanik u posljednjem sazivu Skupštine Kosova Ćerim Bajrami je istakao da je još uvijek ostalo jezgro Nove bošnjačke stranke koje se uvijek zalagalo za zajedništvo Bošnjaka, bošnjačke nacionalne interese, škole na bosanskom, decentralizacija...
"Nikada nećemo dozvoliti podjelu Bošnjaka na Kosovu. Očigledno da svi koji to rade, rade po programu koji je instalirala Srbija 1991. godine i koji se i dalje sprovodi na cijelom Balkanu. Bošnjaci u BiH su razjedinjeni, Bošnjaci u Crnoj Gori su podjeljeni na Bošnjake i Muslimane, Bošnjaci na Kosovu, srbijanskim uticajem, na Bošnjake i Gorance i sada nam neko nameće nešto treće", rekao je Bajrami.
Bajrami je podsjetio na projekte koji su inicirani prije raspuštanja Vlade Kosova a koji se tiču Vitomirice i drugih bošnjačkih sredina u pećko-istočkom kraju.
"Pozivam predsjednika opštine Peć, gospodina Muhaxherija, da naš dogovor oko projekta izgradnje pomoćnog objekta u okviru stadiona fudbalskog kluba Behar bude, kako nam je obećao, realizovan. Ne bi bilo dobro da ta sredstva odu negdje drugdje, nego gdje su i namjenjena. Također i odobrena sredstva za Dobrušu", rekao je Bajrami.
Poslanica Duda Balje je, govoreći o kandidatima na listi jedne bošnjačke koalicije, koji nisu iz ove zajednice, istakla da će se uvijek boriti protiv ovakvih sramnih pojava.
"Ne borimo se samo za ovaj mandat, već za sve buduće bošnjačke mandate. Ono što smo uradili, uradili smo preko CIK-a, a ono što slijedi je preko suda... Nikada se nećemo pomiriti sa tim da neko iz albanske zajednice predstavlja Bošnjake na Kosovu", naglasila je Duda Balje. 
Kandidatkinja sa liste Koalicije Vakat na parlamentarnim izborima Sadika Kofrc je predložila da se posebna pažnja u njihovom budućem angažmanu posveti zapošljavanju mladih.
"Mnogo je mladih sa diplomama za koje bi trebalo osigurati radna mjesta u nekoj od opštinskih službi ili direktorijata. Ja sam imala sreću da dobijem posao ali je još mnogo nezaposlenih", rekla je Sadika Kofrc.