Radost i igra u Gori polako prestaju, zvuci muzike se stišavaju, ovomajska proljećna veselja i druženja prestaju. Jučer je održana posljednja proljećna manifestacija u Gori. Igralo se, pjevalo i družilo u najvećem gorskom naselju Restelici.

"Proljećni-omladinski den" tradicionalno se obilježava muzikom svakog 10. maja. Organizator muzike je muzička grupa “Braća Muška”.

Kao i prošle, tako i ove godine organizovana je i konjska trka, a za razliku od prošle godine cio događaj je bio bogatiji izložbom Šarplaninaca.

Izloženo je oko 30 Šarplaninaca. U konkurenciji odraslih Šarpalininaca prva tri mjesta osvojili su Šarplaninci čiji su vlasnici:

1. Osman Aga
2. Abir Doda
3. Samim Aga


Šarplaninac - Osman Aga

U konkurenciji štenci prva tri mjesta osvojili su Šarplaninci u vlasništvu:

1. Vait Hodža
2. Redžep Gorde
3. Zevdžet Gorde

Ovo su imena vlasnika čiji su konji osvojili prva tri mjesta:

1. Beadin Muška
2. Zićir Mutaš
3. Sakip Balje


Trka Restelica 2017

Nakon izložbe Šarplaninaca i konjske trke, sa mjesta “Javoriče” zvuci i riječi gorskih pečalbarskih pjesama najavljili su kraj i stavili tačku za ovu godinu. Posljednja je pjesma uvjek ona čuvena od Braće Muška “Torba mi spremaje”. Neko je već krenuo ili kreće za Njemačku, Švedsku, Švicarsku, Srbiju …, a Gora odmara do jula mjeseca.

Ono što se ovih dana u Gori čulo i vidjelo, kasnije se prepričava od Prizrena, preko Beograda, Beča, Berlina, Brisela, Pariza, pa sve do Londona.

“Ona bila promeneta, ona bila nasmijana, nejzi pesma som naručif, ona mi dala broj od telefon… .”

Ostalo je samo da Vam kažemo: Vesela je bila Gora u maju 2017!, i ne zaboravite Dortmund 13. maj 2017. godine od 18:00h, nastupaju Idajet Muška i Sadam Muška.

Radiogora.org