Put Buka - Borje

Premijer Isa Mustava, zajedno sa ministrom za infrastrukturu Lutvi Zharkuom, svečano je otvorio početak radova na izgradnji puta od mjesta Buka kod Globočice do graničnog prijelaza Borje, goranskog sela u Albaniji. Dužina dionice puta koja će se asfaltirati je oko 1.500 metra.

Ovaj granični prijelaz je otvoren prije pet godina i najprije je korišćen samo za mještane pograničnih sela. Do prije godinu dana na ovom prijelazu se nije moglo preći automobilom. Međutim, od prošle godine se ovaj prelaz koristi i za prijelaz automomobilima.
Premijara Mustafu i minastra Žarkua dočekao je Usmen Baldži, predsjednik Demokratske stranke Vatan i zamjenik ministra obrazovanja.
"Svima je poznato da je Gora skoro pola vijeka bila slijepo crijevo, zatvorena sa svih strana, pa je to bio jedan od razloga iseljavanja sa ovog područja radi obezbjeđivanja egzistencije. Naš je cilj i prioritet na kome radimo je da se otvorimo i povežemo sa zemljama u okruženju, jer je to jedini način da razvijemo ovo područje, a i obnovićemo i učvrstiti naše rodbinske veze sa našim sugrađanima kojima su velike sile nakon Berlinskog kongresa učinile veliku nepravdu", kazao je Baldži i istakao da se otvaranjem prijelaza i puteva prema Albaniji u ovom dijelu Kosova ispravlja jedna historijska nepravda.
"Mi smo, kao što vam je poznato, iz svojih sredstava asfaltirali jednu dionicu puta od Restelice prema Makedoniji, međutim smatramo da je ovo nacionalni projekat od velikog interesa prije svega za našu zajednicu, a naravno i za čitavo Kosovo", rekao je Usmen Baldži.
On je takođe od premijera Ise Mustafe zatražio da se otvori još jedan granični prijelaz od Krstaca prema Albaniji i da se asfalrura put go granice, jer, kako je rekao, "na tom djelu granice nemo graničnih prelaza, a četiri naša sela koja se nalaze na tom području koriste druge prijelaze i to im otežava komunikaciju, kako njima tako i nama".