Radovi počinju sljedeće sedmice

Radovi na izgradnji nove trase dalekovoda Rečane - Gornje Ljubinje - Donje Ljubinje i trase dalekovoda Prizren - Pousko - Jablanica, čija ukupna vrijednost prevazilazi 700.000 eura, počinju sljedeće sedmice.

Ministar bez portfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri sa svojim saradnicima, po svemu sudeći, ne prestaje za zajednicu korisnim aktivnostima. Danas je u pratnji svojih saradnika, poslanicima Ćerimom Bajramijem i Dudom Balje, izvojevao još jednu veliku pobjedu. Radi se o dvama kapitalnim projektima; “Izgradnja nove trase dalekovoda Rečane - Gornje Ljubinje - Donje Ljubinje” i “Projekat nove trase dalekovoda Prizren - Pousko - Jablanica”, čija ukupna vrijednost prevazilazi 700.000 eura, prenosi Radio Kosovo, program na bosanskom.
U današnjem susretu sa Alperom Erbashom, direktorom za snabdijevanje KEDS-a i Feritom Tufanom, direktorom investicije ove elektrokorporacije, tročlana delegacija je usaglasila stavove da radovi na ovim veoma važnim projektima, za navedena četiri bošnjačka sela, započnu već sljedeće nedjelje.
“Po riječima zvaničnika KEDS-a ovo su kapitalni projekti koji će koštati oko 700.000 eura, a ja mogu slobodno kazati da je ovo historijski projekat za sva navedena sela, jer se radi o velikoj važnosti u cilju snabdjevanja električnom energijom. Posebno imajući u vidu da su često ostajala bez struje uslijed dotrajalih električnih stubova na dalekovodima, naročito zimi u nalijetu jakih vjetrova ”, kazao je ministar Demiri.
Prema njegovim riječima, susret je također iskorišćen da se porazgovara i po drugim važnim projektima za bošnjačku zajednicu.
“Razgovorali smo o sličnim projektima i za ostala sela Župe i Podgora. Po ovom pitanju mi smo sa generalnim direktorom KEDS-a, Mehmetom Koqom, prije dvije godine obišli sva sela ovih bošnjačkih sredina, gdje je obećao da će obnoviti svu elektro mrežu u cilju kvalitetnijeg sanbdjevanja strujom”, kaže ministar Demiri.
Svakako da je ovo historijski projekat, kako i sam ministar Demiri ističe. Dotrajali stubovi na dalekovodima su bili noćna mora za mještane Gornjeg i Donjeg Ljubinja, Pouska i Jablanice, koji su često s mrakom grlili ovaj 21. vijek!