Nakon konkursa za najbolji učenički poetski rad, kojeg je raspisao bošnjački književni stvaraoc Uzeir Ajradini, u osnovnoj školi u Planjanu, održana je svečana dodjela nagrada najboljima.

Ujedno je, u prisustvu nastavnika i učenika, direktora škole Alena Azarija, zavičajnog pjesnika Izeta Kurtišija te pjesnika Mustafe Baljea, promovisana stihozbirka Izdavačke kuće "Utilis" iz Prizrena, pod naslovom "Kako ću dalje, s kim?", u kojoj su objavljeni najbolji radovi osnovaca te pjesme autora knjige, Uzeira Ajradinija.
Ovo djelo je šesto u nizu i u okviru je Biblioteke "Kopač" iz Planjana.
Prema ocjenama stručnog žirija, najbolja pjesnička ostvarenja je imala Mesiha Sagdati, učenica VIII razreda OŠ "Lek Dukagjini", drugoplasirana je, također, učenica iz iste škole, Aida Zulji, treće mjesto je pripalo Aganu Azariju, učeniku V razreda iz Planjana, dok četvrto učenici Nejli Bajrami iz Prizrena.
Dobitnicima najviših priznanja, ujedno i učenicima čiji su radovi objavljeni u knjizi "Kako ću dalje, i s kim?", pripala je i novčana nagrada.
"Iako odaziv nije bio zadovoljavajući, mogu da kažem da su učesnici poslali lijepe poetske radove, i time pokazali umješnost i kreativnost u pisanju poezije", naglasio je Uzeir Ajradini, organizator takmičenja i autor knjige "Kako ću dalje, i s kim?", dodajući da je ovim kulturnim događajem, još jednom afirmisana pisana riječ na bosanskom jeziku.
Ajradini je na skupu još nagovjestio da će uskoro biti objavljen i konkurs za najbolju kratku priču učenika te je tom prilikom pozvao zainteresirane da pošalju svoje radove.
U nastavku programa, nagrađeni i ostali učesnici konkursa, su pročitali svoje pjesničke radove.
Na skupu su se čula i poetska ostvarenja Izeta Kurtišija, Mustafe Balje i Uzeira Ajradinija.
Pozdravljajući ovu aktivnost, direktor osnovne škole u Planjanu, Alen Azari, rekao je da su vrata ove škole uvijek otvorena za ovakva druženja, napominjući da je neophodna veća saradnja među nastavnicima i bošnjačkim književnim stvaraocima sa učenicima koji imaju talenta za pisanje i recitovanje.
Ovu aktivnost, uključujući i štampanje knjige poezije "Kako ću dalje, i s kim?, finansijski je pomogla švicarska dijaspora iz Criha: Klub "Šar", Župska kulturna zajednica Bošnjaka, Sejo Trade Ramani i Šefkija Ljatifi.