U posljednjih nekoliko godina sve se veći broj bošnjačke omladine bavi sportom, a svoj potencijal i sposobnost pokazuju na mnogim sportskim takmičenjima, kako na Kosovu tako i u inostranstvu.

U regionu Prizrena su dva vanserijska talenta u tenisu, poput Meldina Mustafija i Muhameda Zuljija, nekoliko odličnih mladih fudbalera i rukometaša u regionu Peći i Istoka, dok je u Vitomirici najuspješniji Atletski klub “Enver - Nele” u kojem osim seniora  iz bošnjačke i albanske zajednice, ima i veliki broj izuzetno talentirane bošnjačke djece u mlađim kategorijama. 
Posjetili smo ovaj atletski klub i razgovarali i sa talentiranim atletičarima, ali i sa Faikom Balićem, koji je stvorio i uspješno već 13 godina vodi klub.
“Naš klub je među najboljim atletskim klubovima na Kosovu. Posebno mlađe kategorije gdje imamo prvake Kosova i to više godina zaredom, što je nevjerovatno s obzirom da je u pitanju malo mjesto, gdje većina djece, osim školskih obaveza, pomaže roditeljima i rodbini oko seoskih obaveza, a ipak nađe vremena da se bavi sportom i pored mnogih poteškoća. Uglavnom klub radi relativno dobro s obzirom na veliku finansijsku krizu s kojom se suočavaju svi sportski klubovi iz bilo kojeg sporta na Kosovu, pa i na balkanskim prostorima. Nama je drago da ove godine imamo daleko veći broj prijavljene djece jer je činjenica da smo kroz ispitivanja zdravlja djece posjetili osnovnu školu "27. Septembar" ovdje u Vitomirici te primijetili veliki broj mladih sportista, ljubitelja atletike na koje računamo u nekoj bližoj budućnosti. Dakle, većina učenika 5. i 6. razreda pomenute škole su prošli kroz testiranje i to veoma uspješno, tako da imamo posebne pohvale od Atletske Federacije Kosova koja je posebno pohvalila rezultate koji su ostvareni na testiranjima djece te ću ovdje pomenuti nekoliko izuzetno talentirane djece. Tu je, prije svega, Alen Softić, naša najveća nada, ali i velika nada kosovske atletike u bacačkim disciplinama, a koji je prošle nedjelje na mitingu održanom u Mitrovici ubjedljivo osvojio prvo mjesto u seniorskoj konkurenciji, a uz to je interesantna činjenica da je on čak tri godine mlađi od najmlađeg seniora, već osvaja titule prvaka te je sasvim jasno o kakvom se sportskom potencijalu radi. Potrebno je reći da je Softić bio prvi u bacanju diska, a da je među prvima u bacanju kugle te se nadamo još boljim rezultatima jer je uvršćen u glavnu seniorsku ekipu Atletske Federacije Kosova za takmičenje u evropskoj trećoj atletskoj ligi jer se Kosovo takmiči ovog ljeta u pomenutom takmičenju i to u ekipnom takmičenju, te će on nastupiti za atletsku reprezentaciju Kosova što je svima nama u Vitomirici, a posebno u klubu, veoma drago. Dake, u klubu imamo preko 50 mladih atletičara pa do 80 omladinaca, gdje oni besplatno treniraju, a plaćaju godišnju pretplatu koja se kreće od 5 eura pa do 7 eura, upravo zbog toga što je, kako rekoh, velika ekonomska kriza te na taj način želimo da omogućimo svima da treniraju i takmiče se u našem klubu. Očekuje nas još niz takmičenja tokom ove godine te se nadamo da ćemo biti još uspješniji - ističe Faik Balić, alfa i omega jednog od najuspješnijih bošnjačkih sportskih klubova na Kosovu, atletskog kluba ,,Enver – Nele” iz Vitomirice, kome želimo puno uspjeha u daljem radu sa bošnjačkim sportskim talentima.
A prije samog treninga koji se svakog drugog dana održava na fudbalsom stadionu FK "Behar” popričali smo sa par uspješnih talenata u pomenutom sportu…
Lejla Seferović: - Odlična sam učenica ovdašnje osnovne škole i to četvrti razred, a atletiku puno volim te treniram skok u dalj i trčanje na kraćim dionicama.
Asja Seferović: - Imam 14 godina i volim "kraljicu sportova”, tj atletiku pošto sam vidjela da svi moji drugovi i drugarice treniraju i takmiče se pa sam i ja odlučila da budem član našeg kluba. Pošto sam, kako rekoh, odnedavno na treninzima, treniram trčanje te se nadam nekom takmičenju uskoro.
Medina Ajrović: - Imam 14 godina, deveti sam razred ovdašnje osnovne škole, i mogu reći da sam uspješna u atletici jer već pet godina treniram, i kako kažu treneri, preda mnom je sjajna karijera ako se posvetim ovom sportu. Učestvovala sam na mnogim takmičenjima, prvo ovdje na Kosovu, potom u Albaniji i u Crnoj Gori, odnosno, Baru te je osjećaj fenomenalan jer se sportisti druže i upoznaju, a nagrade su u drugom planu.
Elmir Ćeman: - Imam 11 godina i trenutno sam tek došao u klub jer mnogi moji drugovi treniraju pa sam, na njihov nagovor, i ja odlučio da se bavim atletikom. Eto, ja sam trenirao  fudbal ali i košarku, no pošto volim da trčim opredjelio sam se za atletiku. Pokušaću da budem među prvima u disciplini 100 metara  ili u skoku u dalj, i žarko očekujem neko takmičenje da bih stekao i puno novih drugova, ali i iskustva u tom sportu.
Poželimo ovoj mladoj bošnjačkoj djeci još puno uspjeha u školi, a posebno u sportu, jer je vrijeme pred njima.