Domaćinstvima sa teritorije Župe kod Prizrena podjeljene su visokoproduktivne steone junice u okviru projekata koji je finansirala turska vladina organizacije “Tika”, a na inicijativu Ministarstva bez portfelja Vlade Kosova.

Realizacija projekta, koji je iniciralo Ministarstvo bez portfelja na čelu sa ministrom Rasimom Demirijem, počela je danas u Rečanu podjelom 68 visokoproduktivnih steonih junica domaćinstvima iz svih sela u Župi. 
Ovo je prva faza projekta, u okviru koje će narednih dana biti podijeljene i 32 krave u Podgoru, dok će u drugoj fazi biti podjeljeno još 100 grla.
Svečanosti prije podjele krava u Rečanu su pored ministra Rasima Demirija, prisustvovali i ambasadorica Turske Kivilcilim Kilic, predsjednik “Tike” na Kosovu i pojedini bošnjački odbornici u SO Prizren.
Ministar Rasim Demiri je, obraćajući se prisutnim mještanima iz Župe istakao da će se ovim projektom bitno uticati na razvoj stočarstva, "što je samo početak ulaganja u ovoj regiji”.
“Ovaj kraj nije ravnica i uslovi nisu isti kao onima koji imaju velika gazdinstva sa dobrom mehanizacijom, gdje je mnogo lakše se baviti poljoprivredom. Ovdje su uslovi za bavljenje poljoprivredom mnogo teži, tako da se sljedećim projektima predviđa obezbjeđivanje adekvatne mehanizacije”, rekao je ministar Demiri, najavljujući i buduće projekte oko otkupa mlijeka i proizvodnju šarskog sira kao jednog od brenda Kosova.
Ambasadorica Kivilcilim Kilic se zahvalila realizatorima projekta i istakla da će se ovim projektom bar donekle poboljšati ekonomska situacija ovih domaćinstava iz, kako je naglasila, bošnjačke bratske zajednice, te najavila i druge projekte u bošnjačkim sredinama.
Onda je uslijedila podjela junica po spisku koji je ranije utvrđen, a prva potpisnica ugovora je bila Fatima Rustemović iz Rečana.