Predstavnici Bošnjaka na sastanku sa ministricom za dijalog

Ministrica za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri sastala se sa delegacijom iz bošnjačke zajednice predvođenu zastupnikom u Skupštini Kosova Ćerimom Bajramijem, u pratnji Nedžada Ugljanina, odbornika u Skupštini opštine Mitrovica, Marine Salković, supruge heroja Šefka Salkovića, Edina Islamovića i Rade Bektića, pravnika, svi iz opština na sjeveru Kosova.

Sastanku je prisutvovala i Adrijana Hodžić, direktorica Administracije u Sjevernoj Mitrovici, pozvana od ministrice Tahiri.
Tahiri je istakla važnost sastanka sa bošnjačkim predstavnicima, rekavši da je ovo dobra prilika da se upozna sa položajem, brigama i problemima ove zajednice.
Ona je istakla da ovakvi direktni susreti stvaraju mogućnost da se pažljivo sagledaju izazovi i zahtjevi ove zajednice, a obaveza Vlade Kosova je da se iznađu rješenja za te probleme.
Ministrica za dijalog je predstavnicima Bošnjaka rekla da "uprkos tome što dijalog u Briselu koji tretira samo integraciju srpske zajednice u institucije Kosova, kroz gašenje paralelnih struktura u mnogim oblastima, Vlada Kosova ostaje posvećena i institucionalnoj podršci bošnjačkoj zajednici, kao i svim drugim zajednicama koje žive na Kosovu."
Ona je posebno istakla angažovanost zastupnika Ćerima Bajramija u predstavljanju i insistiranju na zahtjevima bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova i drugim državnim institucijama.
Zastupnik Ćerim Bajrami je ovom prilikom ministricu Tahiri informisao o situaciji Bošnjaka koji žive u opštinama na sjeveru Kosova, istakavši da je glavni problem nezaposlenost, dodavši da je fokusiranje samo na srpsku zajednicu diskriminatorski pristup prema drugim zajednicama, kada je u pitanju dijalog u Briselu.
On je zatražio od Vlade Kosova da više pažnje obrati bošnjačkoj i drugim zajednicama, u funkciji jednog demokratskog i multietničkog društva.
“Rješavanje pitanja zapošljavanja je primarno za bošnjačku zajednicu, kao i za ostale zajednice na Kosovu, a ne da se prioritet daje samo jednoj zajednici, obeshrabrujući druge zajednice”, rekao je Bajrami.
Adrijana Hodžić je rekla da je opština Sjeverna Mitrovica dobar primjer multietničke opštine jer su zaposleni građani iz svih zajednica, potencirajući da ima ljude različitih nacionalnosti na pozicijama direktora i visokih službenika. Ona je naglasila da druge opštine trebaju biti otvorene za saradnju i da se ugledaju na ovu opštinu te da je važno da im je uzor Opština Sjeverna Mitrovica, koja jedina poštuje zakon o službenim jezicima.